Till sidans huvudinnehåll

Fontänorgasm – för vems skull?

Kvinnlig ejakulation eller fontänorgasm är ett ämne som många fascineras av – men frågan är om det egentligen är så fantastiskt? "Upplevelsen skiljer sig mycket, vissa tycker att fontänorgasmen är underbar medan andra bara märker att det blir blött", säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Fontänorgasm är när det kommer vätska ur kvinnans urinrör, det kan vara väldigt mycket och en genomskinlig vätska, eller en mer mjölkliknande mindre utlösning.

Suzann Larsdotter menar att i ett val mellan fontänorgasm och orgasm genom klitorisstimulans är den senare att föredra. Klitorisorgasmerna är oöverträffade och lättare att uppnå. Ändå finns ett mycket stort intresse – framför allt hos män – för att framkalla fontänorgasm hos kvinnliga partners. Vad kan det bero på?

– En hypotes är att den manliga utlösningen står som en förebild och en sprutorgasm handlar om att få se en äkta och otvetydig kvinnlig njutning. Det verkar dock inte vara kvinnans lust och maximala njutning som står i fokus, utan det är istället själva sprutandet som framstår som viktigast, säger Suzann Larsdotter.

En som undersökt fontänorgasmen närmare är Jessica Påfs, doktor i internationell hälsa på Uppsala universitet. Hon har gjort intervjuer om ämnet med män och kvinnor i Sverige och Rwanda. Hon håller med om att känslan av en fontänorgasm är högst olika. De svenska män som Jessica Påfs intervjuat talar om fontänorgasmen som något häftigt, ett slags bekräftelse på deras förmåga att ge kvinnor njutning. Vissa av de kvinnor hon talat med säger att fontänorgasmerna är sköna, medan andra inte upplever det så. Några är inte alls positiva.

– Det finns de som har fått negativ respons som gjort att de skäms. De bär ofta en rädsla för att vätskan är kiss, säger hon.

 

Många forskare menar att vätskan inte är urin eftersom den varken luktar så eller lämnar fläckar. Samtidigt hävdar vissa att urin kan finnas med, delvis förklarat av att vätskan kommer ifrån urinröret.

– Det har varit omdiskuterat, och för ett par år sedan pågick en twitterstorm under hashtagen #notpee som starkt motsatte sig idén om att fontänorgasmen innehåller kiss – framför allt ville man ta bort skammen kring det, säger Jessica Påfs.

Hur når man då en fontänorgasm? De svenskar som Jessica Påfs intervjuade talade om att stimulera G-punkten inuti slidan. Fast: Någon sådan punkt finns inte.

– Ordet punkt är missvisande – det finns ingen knapp man kan trycka på. Det handlar mer om ett område inne i slidan som kan vara skön för stimulans vid omslutande sex. Numera benämns detta som CUV-komplexet*, säger Suzann Larsdotter.

* CUV är en förkortning av clitourethrovaginala