Sista mensen och klimakteriet

Klimakteriet eller menopausen är när mensen upphör och man inte längre kan bli gravid. Här är de vanligaste frågorna om klimakteriet.

 9 vanliga frågor om klimakteriet

 1. När kommer klimakteriet, egentligen?

Klimakteriet infaller när äggstockarna producerar allt lägre nivåer av hormonerna östrogen och progesteron. Ägglossningen upphör och man kan inte längre bli gravid. Klimakteriet kan inträffa närsomhelst mellan ungefär 45-60 årsålder.

När menstruationerna kommer med flera månaders mellanrum kan man räkna med att det är klimakteriet som är på gång. Troligen är man i klimakteriet när mensen inte kommit på ett år. En del har mens några gånger om året även efter klimakteriet.

2. Kan jag bli gravid?

I de flesta fall innebär klimakteriet att personen med slida inte kan bli gravid. Enstaka ägglossningar kan förekomma och om man har oskyddat sex med penis i slida kan man bli gravid, detta är dock ovanligt.

3. Lusten då?

Det understryks ofta av hur jobbigt klimakteriet kommer att bli. En del framhåller det positiva med att slippa mens och att slippa oroa sig över att bli gravid. Många menar också att sexet blir bättre. Man har skaffat sig erfarenhet och kunskap om sin egen kropp och vet vad man vill ha.

4. Men om lusten minskar?

Efter mensen kan det förekomma kroppsliga hormonella förändringar som ibland påverkar sexlusten. Reaktionerna är mycket individuellt. Lusten påverkas inte bara av hormoner utan av faktorer som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder och klimakteriet, men sexlivet kan påverkas av av förändringarna.

5. Får personer med penis menopaus?

Ja, lusten och förmågan till sex påverkas också hos personer med penis på grund av minskade testosteronnivåer som kan komma med åldern. Men det har inte uppmärksammats i lika hög grad som kvinnors avtagande lust i förhållande till ålder.

6. Sköra slemhinnor, får man det?

Ja, klimakteriet kan innebära att slemhinnorna i underlivet blir torra och sköra. Glidmedel kan vara bra om man känner att man inte blir tillräckligt våt. Ibland kan östrogensalva vara gynnsamt för sköra slemhinnor. Konsultera en gynekolog för att få information om de preparat som finns på marknaden.

7. Prata!

Viljan till den till tidigare lusten och att känna som förr kan också ha negativ påverkan. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig.

Om man har partner är det viktigt att kommunicera om hur det känns. Kanske har även ens partner(s) känt av förändringar?

Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med eventuell partner(s) på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag.

Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ge varandra tid: smek, och berör utan krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten.

Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker om sexualitet.

8. Svett och vallningar, drabbas alla det?

När nivåerna av östrogen och progesteron sjunker kan man få något som kallas för värmevallningar. Man svettas okontrollerat, framför allt på nätterna men ibland också under dagtid. Cirka 70 procent av alla som är i övergångsåldern drabbas av värmevallningar och svettningar. Cirka 30 procent upplever besvären som så svåra att de kontaktar läkare.

9. Ok, men varför uppstår dessa besvär egentligen?

När hormonnivåerna sjunker leder det till höjda nivåer av hypofyshormonerna vilket innebär att hjärnans temperaturreglering hamnar i obalans.