Slidkransen

Ordet "mödomshinna" ger en bild av att en slidmynningen täcks av en hinna som spricker vid penetration. En sådan hinna finns inte. RFSU använder istället ordet "slidkrans".

2009 introducerade RFSU ordet slidkrans. Språkrådet publicerade sin lista över 2009 års viktigaste nyord – där slidkrans har en självklar plats. Läs mer om hur det gick till här.

Var sitter slidkransen och hur ser den ut?

Slidkrans beskiver bättre  vad som finns strax innanför slidmynningen. Slidkransen sitter en till ett par centimeter innanför slidmynningen och inte djupt inne i slidan som många felaktigt tror. Den ser olika ut på varje individ – precis som örsnibbar, näsor eller blygdläppar gör – och är av olika storlek, färg och form.

 

Slidkransen består av slemhinneveck som kan vara tätt veckade eller mera glesa. Den är svagt rosa, nästan genomskinlig, men om den är tjockare kan den vara något ljusare eller vitaktig. Den kan se ut som blomblad, rosenblad eller vara nejlikeformad, som en pusselbit eller en halvmåne. I de allra flesta fall är den elastisk och tänjbar ungefär som en resår.

Det kan hända, fast mycket sällan, att slidkransens slemhinneveck täcker hela slidmynningen. Då kan man behöva hjälp av en gynekolog att öppna slidkransen så att mensblodet kan rinna ut för att man ska kunna föra in exempelvis en tampong eller ha penetrerande sex.

Ingen känner till slidkransens egentliga funktion, men förmodligen är den en rest från utvecklingen under fosterstadiet.Gör det ont ”första gången”?

För att man ska kunna njuta av vaginalsex  krävs det att man är upphetsad och blir våt i slidan. Det kan  göra ont om man är spänd och har svårt för att slappna av- oavsett hur många gånger man har haft sex tidigare.

Det är viktigt att känna till vilken betydelse klitoris har för den sexuella upphetsningen och njutningen. Klitorisollonet har till exempel tusentals sensoriska nervändar och det är fler än någon annanstans på människan. Den känsligheten är förklaringen till att så många njuter av klitorisstimulering. Länk till en illustration över hur könsorganet ser ut.

Blöder man första gången?

De allra flesta blöder inte vid sexdebuten. Däremot kan små sprickor uppstå i slemhinnevecken om man är spänd, nervös och för torr. Det kan göra ont och ibland kan det också blöda lite grann, även om det är ovanligt.

Oberoende av slidkransens utseende blöder färre än hälften av alla vaginor första gången det penetreras. Vid eventuell blödning rör det sig ofta om andra orsaker än att slidkransen varit trång. Blödning beror inte på hur många gånger man har haft sex.

Vad menas med att ”spräcka mödomshinnan”? Och har penisens längd betydelse för detta?

Uttryck som "spräcka oskulden" kommer från den felaktiga bilden av att slidan har en täckande hinna. Elastiska slemhinneveck som slidkransen kan inte spräckas av vare sig penis eller något annat föremål som förs in i slidan. När slemhinnevecken tänjs ut uppkommer ibland små sår som kan svida. Dessa läker mycket snabbt – oftast redan efter något dygn.

Eftersom slidkransens veck sitter precis innanför slidmynningen spelar det ingen roll hur lång penisen är. Slidkransen påverkas inte heller av fysiskt träning.

Om du misslyckas med att penetrera slidan kan du genom en enkel gynekologundersökning få veta om det beror på slidkransen.

Oskuld – vad menas med det?

Oskuld handlar om huruvida man har sexdebuterat eller inte. De flesta associerar nog första sexet med vaginalsamlag. Som vi ser bygger begreppet oskuld på föreställningar och myter om sexualitet. RFSU är därför kritiska till uppfattningar om begreppet oskuld, bl.a eftersom oskulden ofta förknippas med en heterosexuell syn på sex. Själva ordet är dessutom också problematiskt. Motsatsen till oskuld är ju att vara skyldig till något men man är inte skyldig för att man har haft sex. Inte heller ska man behöva känna skuld för att man haft sex.

Är jag oskuld?

Det finns olika uppfattningar om vilka sexuella handlingar som  bryter ”oskulden”. Därför kan ingen annan heller bestämma om man är oskuld eller inte. Bara du kan avgöra det.

Kan en oskuldsundersökning avslöja om någon har haft sex?

Nej. Det går inte att se på slidor eller penisar om man har haft sex. Vare sig en gynekolog eller sexpartner kan avgöra om du haft vaginalsex, oralsex, analsex eller smeksex. Det är helt enkelt omöjligt att se eller känna på könsorganet om den har haft sex.

Kan slidkransen sys ihop med hjälp av en "oskuldsoperation"?

En del lever med krav på att de ska ha en intakt ”mödomshinna” när de gifter sig, som bevis för att de inte haft sex före giftermålet.

Operationer av slidkransen löser sällan några problem. Dels för att resultaten är varierande, dels för att de bidrar till att upprätthålla en fördomsfull syn på kvinnor och deras sexualitet. Det är ovanligt att sådana operationer utförs  eftersom de är  dyra och garanterar inga blödningar.

Oftast kan man istället få hjälp genom så kallad ”icke-kirurgisk terapi”. Den går ut på att i samtal med gynekolog, kurator och sjukgymnast försöker stärka klientens självkänslan och minska den självpåtagna skulden.

Hur går "oskuldsoperationer" till?

Det går alltså inte att sy dit en hinna. Det har ju aldrig funnits någon hinna och det går därför inte att återskapa något som aldrig funnits.

Om man ändå bestämmer sig för att operera, vilket är en mycket ovanlig åtgärd, fästs ett par stygn på vardera sidan i slidkransen. Stygnen ska hinna ramla loss till giftermålet och inte kunna upptäckas.

Stygnen i sig orsakar sällan en blödning men är upptäckbara om en gynekologisk undersökning görs strax före bröllopet.

En eventuell operation hjälper mer på ett psykiskt plan men fysiskt sett kan blödningar aldrig garanteras.

Jag har haft samlag och är rädd för att bli straffad för det. Vad kan jag göra?

Är du utsatt för  kontroll, begränsningar, hot eller våld av familj eller släkt? Linnamottagningen erbjuder rådgivning, stöd och skydd till ungdomar, både akut och mer långsiktigt. Jourtelefon för ungdomar: 020-40 70 40 (kostnadsfritt och anonymt).

Rädda barnens hemsida finns mycket bra information och länkar till olika ställen där man kan få råd och hjälp.

Kan man se på slidan att någon utsatts för sexuellt våld?

Trots att det inte går att se på slidkransen att den har penetrerats går det att säkra spår från en förövare om man blivit utsatt för sexuellt våld. Det är därför viktigt att så snabbt som möjligt efter händelsen söka läkarvård och att inte tvätta sig. De skador som dokumenteras och de prover som tas kan användas som bevisföring. Lika viktigt är att man kan behöva tala med någon och få hjälp att bearbeta vad som hänt med hjälp av stöd- och krissamtal.

Vaginans inre könsdelar består bland annat av slida, bäckenbottenmuskulatur, livmoder, äggledare och äggstockar.

Tips!
Läs vår praktika för klitorissex