Till sidans huvudinnehåll

Endometrios

Vanliga symptom vid endometrios är smärtsam mensvärk men man kan också sakna symptom.


Vad är endometrios?

Endometrios är en kronisk inflammation som bildas när livmoderslemhinna hamnar på andra ställen än i livmodern. Vid mens stöts livmoderslemhinnan ut genom slidan och blir en blödning. Det händer också att man blöder ut i buken via äggledarna och äggstockarna. Immunförsvaret brukar ta hand om och göra så att det försvinner. Men för ungefär var tionde person i fertil ålder klarar immunförsvaret inte av att ta hand om vävnaden som blir kvar och istället bildas en kronisk inflammation, endometrios.

Symptom

Endometrios kan uppstå i alla åldrar.  Det vanligaste symptomet på endometrios är svår mensvärk. Smärtorna börjar oftast före menstruationen och blir kraftigare under mensens första dagar. Symptomen varierar men man kan känna smärtor i korsryggen och ut i benen, få diarré eller förstoppning och förhöjd kroppstemperatur. Det är också vanligt med trötthet och utmattning. Besvär som påminner om urinvägsinfektion förekommer också.

Mensen

Mensrubbningar, såsom rikliga blödningar, mellanblödningar, oregelbunden mens och korta menscykler, det vill säga att man har mens oftare än en gång i månaden, är också tecken på endometrios.

En del är symptomfria medan andra lever med ständiga smärtor. Det går även att ha någon eller några av dessa symptom, eller andra symptom som inte nämnts här. Dessa symptom kan även förekomma utan att man har endometrios.

Sjukdomen har en tendens att återkomma och ge upphov till varierande smärttillstånd, trötthet och infertilitet. Cirka 25–50 procent av alla ofrivilligt barnlösa har endometrios.

Sök hjälp hos läkare

Det är inte ovanligt att läkare misstar smärtorna för ”vanlig” mensvärk och att man därför inte gör grundliga undersökningar. Vid misstanke om endometrios (eller om man har besvär av andra skäl) är det viktigt att söka hjälp för en undersökning och eventuell behandling. Det kan räcka med en ultraljudsundersökning för att ställa diagnos med efterföljande titthålsoperation eller magnetkameraundersökning som säkerställer diagnosen. Man kan även kräva att få remiss till specialistteam om man inte får den hjälp man behöver.

Behandling

Endometrios är en kronisk sjukdom. Det finns många olika sätt för att lindra besvären. Lättare fall av endometrios behandlas med p-piller eller hormonspiral. Det finns även olika smärtstillande mediciner att få. En del klarar sig med receptfria värktabletter som Ipren och Alvedon, medan andra har så svår smärta att det krävs receptbelagda morfinpreparat. Det finns också starkare anti-inflammatoriska preparat att få.

Det bli aktuellt med operation om det inte räcker med medicinsk behandling. Då tas endometrioshärdarna bort och man får sedan hormonell behandling för att hålla mensen borta. I riktigt svåra fall kan livmodern och äggstockar opereras bort.

Endometrios brukar försvinna efter klimakteriet men för en del kvarstår symtomen.

Remiss till smärtklinik

Man kan begära en remiss till en smärtklinik om man inte får tillräcklig smärtlindring av värktabletter. Där finns specialutbildade läkare som bedömer vad som behöver göras. Här finns oftast även sjukgymnast och terapeuter, som tillsammans med smärtläkaren tar fram en vårdplan med behandlingar som behövs, till exempel sjukgymnastik, TENS och terapi.

Kost och råd

Det finns många olika behandlingar som många med endometrios tycker har hjälpt dem, även om det saknas stöd i forskning om att metoder fungerar.

Metoder man kan prova är mjuk fysisk träning som kan kännas lindrande, zonterapi, massage, meditation och avslappningsövningar, yoga och även sjukgymnastiska övningar för att stärka upp magmusklerna. Akupunktur mot ryggsmärtor är ett annat alternativ.

Många som har endometrios kan också må bättre av att ändra sin kost.

Lästips:

Endometrios (vårdguiden)

Dold sjukdom som dödar - i tidningen Ottar

Dyr medicin vid endometrios diskriminerar - i tidningen Ottar

Kan du äta bort din endometrios? - i tidningen Ottar