Till sidans huvudinnehåll

Större penis - går det?

Det är vanligt att ha funderingar eller en oro kring sin penis storlek, tjocklek eller form. Men hur stora är penisar och går det att få större?

Så stor är en penis

I den senaste forskningen som sammanställts kom man fram till att medellängden på en penis med stånd är 13,6 centimeter. Mätningen gjordes då av forskarna istället för att vara baserad på självmätning vilket är vanligt i detta forskningsområde.

När det gäller tjockleken på kuken så är ett genomsnitt ungefär 11,6 centimeter. Den siffran är från en annan studie där mätningarna inte var lika tillförlitliga. 

Förstora penisen?

Tänk igenom varför du vill göra din penis större. Är det av sexuella eller estetiska skäl, eller beror det på någonting annat? Är det för din egen skull, eller för någon annans skull?

En penisförstoring kan föra med sig komplikationer efter ingreppet som bland annat kan innebära minskad sexlust eller svårigheter med att få erektion. Risken är också att känsel i penis försämras, liksom erektionsförmågan.

6 metoder för större penis

1. Operation

En penis kan förlängas med några millimeter till centimeter genom operation. Detta görs genom att lossa på det ligament som fäster svällkroppar mot blygdbenet. Ett snitt görs på nedre delen av buken för att kunna lossa på ligamentet. På så vis flyttas svällkropparna fram vilket gör att penis blir längre i avslappnat tillstånd, men däremot inte i erigerat tillstånd.

Man kan alltså tappa i styvhet och riskera att inte kunna behålla samma stabilitet i penis.

Efter operationen är det viktigt att man gör sträckövningar så att penis kan läka i det nya läget, annars kan svällkropparna i penis brista. När kroppen självläker kan penis istället bli mindre än innan.

Ingreppet har inte heller några garantier gällande resultatet. Det är inte ens säkert att penisen blir större efter ingreppet.

Det finns ännu inga åtgärder i kirurgisk väg för att få större penis i ett erigerat tillstånd, utan alla ingrepp görs för att få större penis i avslappnat läge.

2. Träning

Penis är ingen muskel. Det går därför inte att träna sig till en större penis. Det som gör penis hård är svällkroppar som fylls med blod när man blir kåt.

Vad du kan träna upp är din uthållighet, genom knipövningar.

3. Piller och krämer

Hormontabletter och kosttillskott säljs på nätet som påstås kunna förstora penis, men alla är verkningslösa. Vissa kan till och med vara skadliga och i värsta fall orsaka impotens.

Efter puberteten kan penis storlek inte ökas genom hormonell behandling. Kosttillskott kan möjligtvis och i bästa fall bidra till att blodet i penis ökar, men kan inte göra att man får en större penis.

Krämer eller oljor som ska strykas på penis för att "aktivera" hormoner och därmed göra penis större är kort och gott verkningslösa. Ofta är innehållsförteckningen till dessa krämer vaga.

4. Extender

En extender är ett verktyg man trär på penis för att successivt sträcka ut penis och på så vis göra penis större. Denna metod är krävande och tar lång tid. För att se resultat ska man ha på extendern flera timmar per dag under en längre period. Ibland upp mot flera månader. Resultatet varierar också cóch ibland ser man knappt någon skillnad alls. Det finns likväl viss forskning som visar på att en ökning på 1-2 centimeter kan åstadkommas. Man kan dock orsaka bestående skador om man sträcker fel eller för mycket. Här är det viktigt att man inte går för snabbt av den orsaken vävnaden runt svällkropparna riskerar att gå sönder, vilket kan skapa ärrvävnad. Processen kan också vara smärtsam och besvärlig att hantera.

5. Fettinjektioner

Denna metod utnyttjas främst för att få en tjockare penis. Under ett sådant här ingrepp tas fettväv från ens egen kropp, ofta från mage eller höfter, och sprutas efter preparering in under huden kring penis. Det är omöjligt att säga hur mycket av fettvävnaden som kommer att försvinna, men en del försvinner alltid. Ingreppet är inte permanent utan måste upprepas för att behålla önskad storlek. Efter operationen rekommenderas man att vänta minst en månad med att ha sex. Det kan vara mycket smärtsamt att få erektion direkt efter ett sådant här ingrepp. En annan biverkan är att fettklumpar kan bildas runt om penis på grund av injektionen. Många män som provat denna metod har gjort ytterligare kirurgiskt ingrepp för att få bukt på fettklumpar.

Ett alternativ till denna metod är att lägga nedbrytningsbara plattor in under penis hud som ersätter ens egen vävnad. Vid detta ingrepp krävs att man också gör en omskärelse, det vill säga skär av förhuden.

6. Vakuumpump

Vakuumpump är en pump som träs över penis. Denna skapar ett sug som i sin tur gör att penis blir hårdare i erigerat tillstånd. På så vi kan penis upplevas större. Denna metod kan hjälpa personer med erektionsproblem. Blodtillförseln till penis ökar nämligen eftersom vakuumet i pumpen underlättar för blodet att komma ut i penis. Teoretiskt sett skulle man kunna få större penis genom att kontinuerligt använda sig av pumpen men detsaknas vetenskaplig grund för detta.

Vid oförsiktig användning av vakuumpump kan penis ta skada. Blåmärken kan uppstå och vävnader i penis kan gå sönder om man pumpar för hårt.

Så - går det att få större penis?

Många av metoderna saknar vetenskaplig grund och de metoder där studier utförts har få deltagare och är inte statistiskt säkerställd. Därför kan man inte veta exakt vilka bi-effekter olika ingrepp kan medföra och vilka komplikationer som kan komma att uppstå. Det är också omöjligt att säga om penis kommer behålla sin storlek efter avslutad behandling. De metoder som eventuellt kan förlänga penis riskerar även med tiden att göra penis smalare.

Kom ihåg att det finns en stor marknad för falska preparat som säljs på internet. Då främst tabletter och krämer.

Går det att förminska en penis?

Nej, det går inte att förminska penis.