Till sidans huvudinnehåll

Neokuk – erhållen kuk

Neokuk är en kuk som skapats genom kirurgi hos någon som tidigare hade en vulva. I den här texten får du veta hur en neokuk skapas, hur den fungerar och vad du som har en neokuk kan behöva tänka på.

Neokuk är ett av de vanligaste orden för en kuk skapats genom kirurgi hos någon som tidigare hade en vulva. Ibland används också ordet "erhållen kuk".

Hur skapas en neokuk?

Det finns två olika sätt att skapa en neokuk genom kirurgi: falloplastik eller metoidioplastik, som även kallas metaplastik. Vilka metoder som används skiljer sig mellan länder och mellan läkarna som utför dessa.

Falloplastik är den mer omfattande kirurgin där en kuk skapas av hud och vävnad från ett annat område på kroppen. Det kan vara från armen, benet, sidan eller buken/ljumsken. Ofta skapas även pung av exempelvis hud från vulvan som kirurgen placerar testikelimplantat i. Vissa väljer att förlänga urinröret så att det går att kissa med kuken.

I metoidioplastik, eller metaplastik, skapar kirurgen en kuk av klitoris, som har växt sig större efter testosteronbehandling. Kirurgen använder huden runt omkring klitoris. Även här finns det möjlighet att förlänga urinröret och att skapa testiklar. Slutresultatet beror på den längd som klitoris har växt till.

Sexuell hälsa och neokuk

Det finns en del saker som du som har en neokuk behöver tänka på. En neokuk har slemhinnor, antingen vid ollonet eller vid kukens rot beroende på var urinrörsmyningen sitter. Därför är det viktigt att fortsatt testa sig för könssjukdomar och/eller använda kondom.

Om du har kvar din livmoder behöver du fortsätta gå på cellprovtagning med jämna mellanrum även efter en underlivskirurgi. Du som har manligt personnummer får ingen automatisk kallelse eller påminnelse när det är dags. Därför behöver du själv boka tid hos en gynekologisk mottagning. I vissa regioner finns det gynekologer och barnmorskor med transkompetens att vända sig till. Håll kontakt med transvården i din region eller lokala hbtqia+- eller transorganisationer. Det finns självtester i vissa regioner.

Hur funkar sex med en neokuk?

En neokuk skapad med fallosplastik kan inte bli hård av sig själv, men det finns olika sorters implantat, knep eller ställningar som kan underlätta omslutande sex. Implantaten kan till exempel vara en stav i kuken som gör den hård och böjbar.

Ett vanligt knep för dig som inte har implantat är att göra penisen styv med hjälp av flera kondomer. Ställningar som använder gravitation för att underlätta penetration, till exempel missionären, kan för vissa fungera för omslutande sex. Om kuken är placerad på klitoris kan stimulering med handen, munnen, omslutande sex eller sex med en sexleksak kännas extra skönt.

En neokuk skapad med metoidioplastik kan bli hård och du kan ha oralsex, omslutande sex beroende på storlek och runka av den med handen eller en sexleksak.

Utforska vad som funkar för dig! Om du har en partner med neokuk kan du fråga vad som känns skönast.

Fertilitet och neokuk

En neokuk kan inte producera spermier eftersom den saknar fungerande testiklar. Många väljer att spara sina könsceller (ägg) före hormonbehandling och könsbekräftande vård som inkluderar underlivskirurgi. Könscellerna kan sedan användas själv eller doneras till en partner med livmoder. Denna vård omfattas av högkostnadsskyddet till viss mån och hur det går till skiljer sig något mellan regionerna. Om du har livmoder och äggstockar kvar behöver du använda preventivmedel trots hormonbehandling om du inte vill bli gravid.