Till sidans huvudinnehåll

Om mensen

Vad är mens och hur ser menscykeln ut? Det får du svar på här.

Se filmen om mens

RFSU:s informationsfilm om mens

Filmen om mens finns på 15 olika språk

Vad är mens?

Menstruation beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det vanligaste är att det inte sker någon befruktning alls och då gör sig livmodern av med slemhinnan. Det sker genom att den drar ihop sig för att sedan stöta ut slemhinnan. Själva slemhinnan kommer ut som blod – mens.

Sex under mensen

Att ha sex eller penetrerande samlag under mensen är något som upplevs väldigt individuellt, men fungerar alldeles utmärkt om du som har mens har lust till sexuella aktiviteter då. En del uppger att de känner extra stark sexuell lust just under mensen. Ett bra tips är sex i duschen under mensdagarna.
Kondom är också bra att använda vid penetrerande sex då det finns större risk för infektion under mensen. Risken för att smittas av hiv är också större när man har oskyddat samlag under menstruation eftersom det finns fler virus i omlopp under den perioden. Sex med kondom är fortfarande enda sättet att undvika smitta, mens eller ej.

Menscykeln

Menscykeln räknas från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens. Den brukar vara omkring 28 dagar, men kan vara mellan 25 och 32 dagar. Ägglossningen sker ungefär mitt i menscykeln – 12-16 dagar innan nästa mens. Det är i denna del av menscykeln som en befruktning kan ske.

Det innebär att ett moget ägg lämnar äggstocken och vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Samtidigt blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg och ge det näring.

Men oftast blir ägget inte befruktat och då måste kroppen stöta ut slemhinnan. Detta sker ungefär två veckor efter ägglossningen och det är då mensen börjar. Slemhinnan, tillsammans med vätska och blod, kommer ut som en blödning.

Själva mensen pågår vanligtvis mellan tre till sex dagar. Så fort man har slutat blöda börjar ett nytt ägg mogna i äggstockarna och efter ungefär två veckor är det dags för ägglossning igen. Och så fortsätter det runt, runt tills vi kommer i klimakteriet.