Ord och begrepp (Sex-ABC)

Här har vi valt att mycket kortfattat förklara ett antal ord och definitioner som rör sex och relationer. Den som vill ha utförligare information om till exempel en könssjukdom eller liknande kan läsa mer på andra delar av webben. Denna ordlista byggs på fortlöpande och kommer nog aldrig att bli riktigt, riktigt klar. Saknar du ett ord? Tipsa webbredaktören på webmaster@rfsu.se!

 

Snabbnavigering:

A  B  C  D  E  F  G  H  I J K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V X Å Ä  Ö

 

A

Abort. Borttagning av foster vid oönskad graviditet. Fri abort till och med 18:e graviditetsveckan. För senare aborter krävs Socialstyrelsens tillstånd.

Aids. En förkortning av Acquired Immunodeficiency Syndrome (på svenska Förvärvat immunbristsyndrom). Aids är den sjukdom en person med hiv utvecklar när immunförsvaret försvagats allvarligt. Den som har aids har svårt att bekämpa infektioner och tumörsjukdomar.

Akut-p-piller. Om man inte använt preventivmedel kan kvinnan ta ett hormonpreparat efter samlaget.

Amningsmetoden. En preventivmedelsmetod där amning minskar risken graviditet.

Analsex. Sexuella handlingar som har med anus och ändtarmen att göra. Ändtarmen har inte samma formbarhet som slidan varför det krävs rejält med glidmedel och extra lyhördhet för den andra partens reaktioner.

Anus. Ändtarmsöppningen.

Andrologi. Läran om de manliga könskörtlarna och deras sjukdomar.

Amenorré. Avsaknad av mens. Har kvinnan haft mens tidigare och den försvinner kan detta bland annat bero på graviditet, stress, viktförlust, hård träning, p-piller eller andra preventivmedel.

Asexualitet. En asexuell person har ingen sexlust eller känner inget behov av att inkludera andra i sin sexualitet.

Avbrutet samlag. En preventivmedelsmetod när penis dras ur slidan före sädesavgången, som istället sker utanför slidan. Avbrutet samlag är en osäker preventivmetod då de kan vara svårt att kontrollera när sädesavgång sker.

Avsugning. Oral stimulering (se oralsex) av penis – även kallad fellatio.

 

B

Bartolinis körtlar. Körtlar vid ingången till slidan som producerar ett mjukgörande sekret vid sexuell upphetsning.

BDSM. Samlingsuttryck för BD – Bondage och Disciplin, SM – Sadism och Masochism och mittenförkortningen DS – Dominance och submission (underkastelse).

Billingsmetoden. En preventivmedelsmetod som baseras på fysiologiska förändringar i kroppen, det vill säga utseendet på det fertila slidsekretet vid ägglossningen.

Binda. Mensskydd som placeras i trosorna.

Bisexuell. Person som attraheras känslomässigt och/eller sexuellt av personer oavsett vilket kön de har.

Blygdläppar. Yttre och inre. De yttre skyddar mot nötning och stötning och de inre skyddar urinrör och slida. Ser mycket olika ut från person till person.

Buttplug. Engelska för analplugg. En sexleksak för penetrering av analen, oftast med bred bas.

Bäckenbottenmuskulatur. Består av muskler och finns mellan benen som går från blygdbenet till ryggradens slut.

Bög. Homosexuell man (se homosexuell).

 

C

Celibat. Sexuell avhållsamhet.

Cervix. Latinskt namn på livmoderhalsen (cervix uteri).

Cisperson. Person vars könsidentitet överensstämmer med normerna för det kön som registrerades vid födseln.

Cunnilingus. Oral stimulering (se oralsex) av kvinnans könsorgan.

Cowpers körtlar. Körtlar placerade i övre delen av mannens urinrör. Producerar vid upphetsning ett sekret som har en glidmedelfunktion.

Cybersex. Att via internet kommunicera sexuellt med andra personer.

 

D

Dildo. Sexleksak/hjälpmedel som liknas vid en penis, penisattrapp.

Dragking. Person, ofta kvinna, som använder maskulina könsuttryck (kläder, kroppsspråk, accessoarer med mera), till exempel för uppträdande eller som en politisk strategi.

Dragqueen. Person, ofta man, som använder feminina könsuttryck (kläder, kroppsspråk, accessoarer med mera), till exempel för uppträdande eller som en politisk strategi.

Dyspareuni. Smärtor hos kvinnan vid samlag.

 

E

Ejakulation. Se utlösning.

Endometrios. Vävnad som liknar livmoderslemhinnan bildar sammanväxningar och cystor utanför livmodern. Symtomen är bland annat mycket svår mensvärk, smärta vid penetrerande sex och ibland smärta vid toalettbesök.

Erektil dysfunktion. Se impotens.

Erektion. Ett annat ord för stånd, det vill säga när svällkroppar i penis, klitoris och blygdläppar blodfylls och styvnar.

Erogena zoner. Områden på kroppen som spontant är känsliga för sexuell stimulering.

Erotik. Litteratur, konst eller annan media i syfte att väcka sexuell lust.

Exhibitionism. En vilja eller ha ett behov av att visa upp sig inför andra människor. Det måste inte ha, men har ofta, en sexuell innebörd för personen.

 

F

Fellatio. Oral stimulering (se oralsex) av mannens könsorgan.

Femidom. Ett kondomliknande preventivmedel som används av den som blir penetrerad.

Fetisch. Uttryck som vanligen används om sexuell åtrå riktad mot till exempel ett föremål, ett material eller en kroppsdel.

Fisting. En sexuell akt. Att föra in hela handen i slida eller anus.

Fitta. Namn på det kvinnliga könsorganet.

Flata. Homosexuell kvinna (se homosexuell).

Fleshlight. Sexleksak för stimulering av penis. Se även lösvagina.

Flatlöss. Överförs via nära kroppskontakt. Är inte en könssjukdom. Kontakta närmaste vårdcentral eller liknande om du tror att du har flatlöss.

Flytning. Är normalt genomskinligt eller vitaktigt slem från livmoderhalsen som luktar lite syrligt och kan bli gulaktigt när det torkat. Om flytningarna blir besvärande eller det börjar svida, kontakta din gynekolog.

Flensost. Ett sekret som avsöndras av talgkörtlar innanför förhuden. Kallas även smegma.

Frenulum. Ett slemhinneveck mellan undersidan av ollonet och förhuden, även kallat strängen.

FTM. "Female to Male" = "kvinna till man". Ett vanligt sätt att beskriva en persons ursprungliga könstillhörighet i relation till den som personen känner sig som/uttrycker.

Förhud. Omkring ollonet på penis och ovanför klitorisollonet sitter förhuden. En del har mer förhud, andra mindre. En del män är omskurna vilket innebär att en bit av förhuden är bortskuren så att en större del av ollonet syns.

Förhudsförträngning. Förhuden går inte att dra tillbaka över ollonet. Vid problem kontakta en läkare.

 

G

Gay. Homosexuell person, avser oftast män. Kommer från engelskan.

Genus. En persons sociala kön.

Glidmedel. Geléliknande substans som används för att minska friktionen vid sexuell aktivitet. Det finns både vatten- och silikonbaserade glidmedel.

Gonorré. Smittsam könssjukdom som kräver behandling.

G-punkten. Ett område inuti slidan som sitter några centimeter in på främre slidväggen och som kan ge orgasm vid stimulering.

Graviditet. Att vänta barn.

Gynekologi. Läran om sjukdomar i de kvinnliga könsorganen.

 

H

Hallick. En person som förmedlar sexköp och tjänar pengar på andras könshandel.

Hbt-person. Samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Hepatit B. En sjukdom som smittar genom blod och oskyddat sex.

Herpes. En virussjukdom som smittar vid sex och kyssar.

Heteronorm. Social norm som utgår från att alla är heterosexuella och antingen är kvinnor eller män. Heteronormen syns i de förväntningar som finns på hur kvinnor och män ska vara, att det bara är möjligt att vara antingen kvinna eller man och att de förväntas bli kära i och/eller sexuellt upphetsade av varandra. Personer som lever i/uppfattas leva i enlighet med heteronormen anses normala och vanliga, de som inte gör det kallas avvikande och/eller onormala.

Heterosexuell. Person som attraheras känslomässigt och/eller sexuellt av person av annat kön.

Hiv. Virus som kan smitta i samband med anala och vaginala samlag och oralsex. Viruset finns i blod, sperma och slidsekret. Hiv leder till aids (se aids) som är ett dödligt sjukdomstillstånd.

Homosexuell. Person som attraheras känslomässigt och/eller sexuellt av person av samma kön. Lesbisk eller flata (kvinna), bög eller gay (man).

Hora. En person (kvinna) som säljer sex.

Hormonspiral. Se spiral.

HPV = Humant Papillomvirus. Ett vårtvirus som ger vissa vårtor på händer och fötter medan andra får på könsorganen. Det kallas då kondylom.

Hysterektomi. Kirurgiskt avlägsnande av livmodern.

Hångla. Att kramas, kyssas och smeka varandra, med kläderna på.

 

I

Identitet. Det som gör någon till just den person som den är.

Incest. Lagförbjuden sexuell handling mellan personer som är förenade med blodsband.

Inre könsorgan. Äggstockar, äggledare och livmoder (i kvinnokroppen), testiklar, sädesledare, sädesblåsor och prostatakörtel (i manskroppen).

Intergender. En person som har en könsidentitet som är mellan eller bortom traditionella könskategorier (man och kvinna) eller som väljer att inte definiera sin könsidentitet alls.

Intersexualism. Ett samlingsbegrepp för en mängd medicinska tillstånd, där en person föds med ett könsorgan som inte går att definiera som varken helt kvinnligt eller manligt. Har inget med sexuell läggning att göra.

 

K

Kama Sutra. Gammal indisk text, från mellan det första århundradet f.Kr. till 500-talet, som är en manual för praktiskt sexuellt umgänge mellan man och kvinna.

Kejsarkrona. Hudtaggar kan sitta runt ollonkanten på penis. Har man många av dessa kallas det "kejsarkrona". Denna ansågs förr vara ett tecken på ledarskap och nödvändig för den som skulle vara härförare i romarriket, därav namnet. Liknande hudtaggar kan sitta på förhuden.

Klamydia. Den vanligast förekommande könssjukdomen, smittar vid sexuell kontakt.

Klitoris. Klitoris är den känsligaste delen av kvinnans kropp. Klitorisollonet sitter längst upp där de inre blygdläpparna möts, strax ovanför urinrörsmynningen. Klitoris består av svällkroppar och är uppåt 10 centimeter lång. Endast ollonet och förhuden är synligt, medan skaft och skänklar finns inne i kroppen.

Kondom. Tunn ”behållare” av latex eller plast som träs på kuken före samlag. Ett preventivmedel som, rätt använd, skyddar mot könssjukdomar och oönskad graviditet.

Kondylom. Smittsam könssjukdom som kan ge könsvårtor på, i och runt könsorganen och ändtarmen.

Kopparspiral. Se spiral.

Kuk. Namn på mannens kön.

Kåt. Att vara sexuellt upphetsad.

Kärlek. En känsla riktad mot andra människor, djur eller saker.

Kön. En persons kön. Oftast avses kategorierna man och kvinna eller deras respektive könsorgan. Man och kvinna är de två juridiska kön som finns i Sverige.

Könsidentitet. En persons självupplevda kön. Kan vara man, kvinna, intergender eller inget av det. Om kroppen inte stämmer överens med ens könsidentitet finns det möjlighet att korrigera det.

Könsroll. Samhällets förväntningar på hur pojkar/män och flickor/kvinnor ska vara. Vad som är ”manligt” och vad som är ”kvinnligt”.

Könssjukdomar. Sexuellt överförbara sjukdomar eller infektioner som smittar vid sexuella kontakter.

Könsstympning. Kvinnlig omskärelse. Att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av könsorganen på flickor.

Könsuttryck. Det sätt en person uttrycker kön på, kan vara genom kläder, accessoarer, kroppsspråk eller annat.

 

L

Lesbisk. Homosexuell kvinna (se homosexuell).

Lymfogranuloma venereum, LGV. En i Sverige ovanlig könssjukdom som kan ge ytliga slemhinnesår genitalt eller analt.

Livmoder. Livmodern ligger uppe i buken och är en muskelrik vävnad. ”Ingången” till livmodern är livmodertappen, som finns längst upp i slidan. I livmodertappen mynnar livmoderhalsen.

Lubrikation. Fuktighet i slidan.

Lösvagina. Sexleksak formad som ett kvinnligt könsorgan med eller utan anus. Ibland även kallad fleshlight.

 

M

Massagestav. Sexleksak. Ibland med vibrator.

Mastektomi. Avlägsnande av bröstvävnad, helt eller delvis, till exempel vid bröstcancer eller könskorrigerande kirurgi

Mellangård. Området mellan en persons anus och könsorgan.

Menarche. Första menstruation, se mens.

Mens. En blödning från livmodern som kvinnor får en gång i månaden. Den första mensen (menarche) får man mellan 9 och 16 års ålder.

Menskopp. Ett mensskydd. Liten behållare av silikon som placeras i slidan och fångar upp mensen.

Menscykel. Menscykeln är en serie återkommande fysiologiska förändringar i kvinnans kropp, som har med förutsättningarna för att få barn att göra. En cykel är ungefär fyra veckor.

Minipiller. Hormonbaserat preventivmedel i pillerformat.

Missionären. En samlagsställning när den ene personen ligger ovanpå sin partner, som ligger på rygg med benen isär.

Monogami. Äktenskap eller sexuell relation mellan (endast) två parter.

Morgonstånd. När penis är styv när mannen vaknar. Beror oftast på att man vaknar under REM-sömnen. Under REM-sömnen slappnar de muskler av som styr svällkopparna, vilket gör att penisen styvnar. Om man samtidigt är kissnödig så kan erektionen ha svårt att lägga sig innan urinblåsan tömts.

MTF. "Male to female" = "Man till kvinna". Ett vanligt sätt att beskriva en persons ursprungliga könstillhörighet i relation till den som personen känner sig som/uttrycker.

Multipla orgasmer. Förmågan att under kort tid nå klimax flera gånger efter varandra.

Mycoplasma genitalium. En bakterie som sprids mellan människor vid samlag.

Mödomshinna. Se Slidkrans.

 

N

Nattlig erektion. Spontan erektion hos mannen under natten. Kan leda till nattlig (och/eller ofrivillig) utlösning.

Normer. Oskrivna regler som finns i alla sociala miljöer och beror bland annat på plats, tid och sammanhang. Vissa normer är grundläggande för att samhället ska fungera, medan andra gör att människor behandlas ojämlikt (se heteronormen).

 

O

Ollon. Den yttersta delen av penis och klitoris, kan täckas av förhud.

Omskärelse. En bit av förhuden skärs bort så att en större del av ollonet syns. Det kan göras av religiösa och kulturella skäl. Det kan också göras av medicinska skäl vid förhudsförträngning.

Orgasm. Snabba muskelsammandragningar i underlivet, förhöjd puls och blodtryck och snabbare andhämtning. Hur människor upplever orgasmen är individuellt men brukar beskrivas som när den sköna sexuella känslan är som mest intensiv (klimax).

Onani. Att smeka sig själv sexuellt.

Oralsex. Den ena partnern slickar eller suger på den andras kön.

Ottar. Kallades RFSU:s grundare Elise Ottesen Jensen. Idag RFSU:s sexualpolitiska tidskrift. Se ottar.se

 

P

Pansexuell. Person som attraheras känslomässigt och/eller sexuellt av personer oavsett kön och samtidigt ifrågasätter en binär könsuppdelning. Vissa ser pansexualitet som en en sexuell läggning andra ser det som en beskrivning av bisexualitet i bredare form.

Pegging. Att sätta på någon analt med en strap-on.

Penis. Namn på det manliga könsorganet. Avser de yttre könsdelarna förutom pungen.

Penispump. Även kallad erektionspump. Sexleksak/sexhjälpmedel som är till för att hjälpa män att få (hårdare) erektion eller ge mannen en känsla av att få oralsex.

Penisring. Sexleksak/sexhjälpmedel, som träs över penis, med syfte att förlänga erektionen.

Perineum. Även kallad mellangård. Området mellan pung/slida och anus.

Persona. En preventivmedelsmetod. En liten maskin, som med hjälp av urintest räknar ut vilka dagar du inte riskerar bli gravid.

Pessar. Ett preventivmedel som består av en liten hätta, ofta i silikon, som placeras över livmodertappen. Kompletteras med spermiedödande medel.

Petting. Att sexuellt stimulera någon annans könsorgan och kropp, utan att genomföra samlag.

PMS. Förkortning av premenstruellt syndrom. Kroppslig svullnad, spänning och ömma bröst, förändrat sinnestillstånd och plötsliga svängningar i humöret, nedstämdhet och nedsatt prestationsförmåga samt ökad benägenhet att bli arg och irriterad dagarna före mens. 75 procent av alla kvinnor känner av det litet eller måttligt medan fem procent tros lida av riktigt svårt PMS.

Polyrelation. En relation som inbegriper en eller flera kärleks och/eller sexpartners.

P-dator. En preventivmedelsmetod. En liten maskin, som med hjälp av urintest räknar ut vilka dagar du inte riskerar bli gravid.

P-piller. Ett hormonbaserat preventivmedel.

P-plåster. Ett hormonbaserat preventivmedel där preparatet placeras på huden, som ett plåster.

P-ring. Ett hormonbaserat preventivmedel bestående av en ring i silikon som placeras i slidan.

P-spruta. Ett hormonbaserat preventivmedel som tas intravenöst, det vill säga med en spruta.

P-stav. Ett hormonbaserat preventivmedel där preparatet placeras under huden.

Preventivmedel. Används för att skydda sig mot graviditet. Exempel är kondom, p-piller och spiral.

Prins Albert. En form av genital piercing på penis. Piercingen görs genom att en ring dras genom ett hål från undersidan av ollonet in till urinröret och ut genom urinrörsmynningen.

Prostata. Körtel, som egentligen består av ett trettiotal körtlar, placerade längst upp i vid urinrörets översta del, körtlarna producerar en del av det sekret som ingår i sädesvätskan. Prostatakörtelns bakre del är belägen intill ändtarmen och man kan därför med ett finger känna prostatakörteln genom ändtarmens främre vägg. Den känns som en kastanjestor utbuktning cirka 7- 8 cm upp i ändtarmen.

Pung. En del av det manliga könsorganet. Pungen är ”påsen” som hänger bakom penis. I pungen finns testiklar, bitestiklar och sädesledare.

 

Q

Queer. Ett förhållningssätt som kritiserar normer kring kön och sexualitet (se heteronorm). Queer kan också vara en identitet ”att vara queer”, som syftar till ett motstånd mot kategorier som kvinna, man, bi-, hetero- eller homosexuell. Queerteori kritiserar fasta kategorier och etiketter, liksom uppdelningen i vad som anses normalt respektive avvikande, framförallt när det gäller sexualitet och kön.

 

R

Relationsanarki. Att inte vilja eller kunna rangordna relationer, och/eller att inte definiera dem utifrån mallar som "vänskap", "kärlek" eller liknande.

Rida. En sexställning då den ena personen rider den andre genom att ligga eller sitta på denne.

Rimming. Oral stimulering (se oralsex) av området kring och i anus.

 

S

Samlag. Inträngande av penis i slida (vaginalt samlag) eller anal (analt samlag).

Saxning. Sexuell ställning där man lägger benen i två ”saxar” och gnuggar könsorganen mot varandra.

Sextionian, 69:an. Sexställning där två personer samtidigt stimulerar varandras könsorgan oralt.

Sexologi. Läran om människans sexualitet.

Sexuella övergrepp. En person genomför en sexuell handling som den andra inte har accepterat.

Slida. Del av kvinnans inre könsorgan.

Slidkramp. Se vaginism.

Slidkrans. En krans av slemhinneveck ca en cm in i slidan. Kallades tidigare mödomshinna (ett missvisande namn eftersom det inte finns någon "hinna").

Slicklapp. En tunn duk av latex som används vid oralsex för att förhindra spridning av könssjukdomar.

Smittskyddslagen. En lag som gäller för ett antal smittsamma sjukdomar. Om man misstänker att man blivit smittad av en av dessa sjukdomar (se en lista på smi.se) är det ens skyldighet att uppsöka en läkare för att ta prover och göra en undersökning.

Snippa. Ett ord för flickors kön.

Snopp. Ett ord för pojkars kön.

Spiral. Ett preventivmedel som sätts in i livmodern av barnmorska eller läkare, och som kan sitta kvar i flera år utan att bytas. Finns två sorters spiraler – kopparspiral och hormonspiral.

Sperma. Vätskan som kommer ur penis vid utlösning. Innehåller spermier.

Spermarche. Första sädesuttömningen.

STI. Förkortning av engelskans sexually transmittable infections, det vill säga sexuellt överförbara infektioner eller könssjukdomar.

Sterilisering. En definitiv preventivmedelsmetod. Kapning eller ihopknytning av sädesledare/äggledare.

Strap-on. Består oftast av en dildo och ett harnesk (ett slags bälte) och används när en partner vill penetrera en annan.

Straight. En heterosexuell (se heterosexuell) person.

Svampinfektion. Slidkatarr. Ingen könssjukdom utan orsakas av en mikroskopisk svamp som finns normalt i kroppen och på huden, till exempel i tarmarna, munnen och slidan, och ger vanligtvis inga besvär. Kontakta närmaste vårdcentral eller liknande om du tror att du har en svampinfektion/slidkatarr.

Syfilis. Bakteriell könssjukdom som sprids via sexuella kontakter.

Säker period. Den tid efter ägglossningen och fram till och med mensblödningen då risken att bli gravid är som minst.

 

T

Tampong. Absorberande mensskydd som stoppas upp i slidan.

Testiklar. Manliga könskörtlar, producerar sädesceller och könshormon, framför allt testosteron.

Testosteron. Könshormon, produceras i testiklarna, äggstockarna eller på syntetisk väg. Brukar kallas manligt könshormon då det har stor betydelse för utvecklingen i puberteten gällande till exempel djupare röst, tillväxt av penis, ökad muskelmassa och ökad kroppsbehåring.

Tidelag. Sexuellt umgänge med djur.

Tidig utlösning. Svårighet att kontrollera sin utlösning och/eller orgasm

Transsexualism. Ett tillstånd då en person har en könsidentitet som inte överensstämmer med det kön som registrerats vid födseln, ofta med en önskan om att korrigera kroppen så att den passar det självupplevda könet. Transsexualism har inte med sexuell läggning att göra, en transsexuell person kan vara homo-, bi- eller heterosexuell.

Transperson. ett samlingsbegrepp för personer vars könsidentitet och/eller könsuttryck tidvis eller alltid avviker från normen för det kön som registrerades vid födseln. I begreppet ingår ofta transsexuella, transvestiter, intergenderpersoner, intersexuella, drag kings och drag queens. Begreppen har inte med sexuell läggning att göra.

Transvestit. En person som tidvis, ofta eller alltid använder kläder, accessoarer, kroppsspråk eller annat som tillskrivs det “motsatta” könets.

Trichomonas. Relativt ovanlig könssjukdom som bland annat ger rikliga, illaluktande flytningar, klåda och svullet underliv.

 

U

Utlösning. Ejakulation. Sker genom uttömning av sädesvätska ur penis eller genom utsöndring av vätska från körtlar nära urinröret/klitoris. Sker oftast i samband med orgasm.

 

V

Vagina. Det anatomiska ordet för slida. Används även som ett namn för det kvinnliga könsorganet.

Vaginism. Även kallat slidkramp. Muskelsammandragning av slidans muskler då något (till exempel penis, tampong eller finger) försöker tränga in. Slidan kan också stängas vid beröring av slidmynningen eller till och med vid tanken på penetration.

Vaniljsex. ”Svenssonsex”. Begreppet sägs anknyta till vaniljglass, som är den vanligaste glassmaken. Ställs ofta i motsättning till sex med inslag av BDSM.

Vasektomi. Är ett kirurgiskt ingrepp då en man görs steril genom att sädesledarna klipps av (se sterilisering). Används som preventivmetod.

Venusberg. Den lilla mjuka kullen ovanför blygdläpparna och klitoris yttre delar (ollon och förhud). Är mer eller mindre täckt med hår.

Vestibulit. Ytliga smärtor i underlivet, vanligtvis i samband med sex.

Vulva. Kvinnans yttre könsorgan. Till dessa räknas venusberget (mons pubis), de yttre och inre blygdläpparna, förgården (vestibulum), klitoris och Bartholins körtlar.

Våldtäkt. Att med våld, misshandel eller hot om våld tvinga en person till sexuell handling. När det gäller barn under 15 år så är sexuella handlingar alltid att betrakta som våldtäkt oavsett om våld eller hot om våld förekommit.

 

Y

Yttre könsorgan. Vulva, yttre och inre blygdläppar, slida och klitoris (kvinnliga), penis och pung (manliga).

 

Ä

Äggledare. Se nedan.

Äggstockar. Kvinnliga könskörtlar som producerar äggceller och könshormon, framför allt östrogen. Äggstockarna finns i direkt anslutning till äggledarna och är uppbyggda av en stor mängd äggceller, som befinner sig i olika utvecklingsstadier.

 

Ö

Östrogener. Könshormoner, produceras främst i äggstockar, men bland annat också i lever, binjurar och testiklar eller på syntetisk väg. Brukar kallas kvinnligt könshormon då det bland annat har stor betydelse för utvecklandet av till exempel bröst samt bildande av livmoderslemhinna då den gamla stötts bort genom menstruation.