Till sidans huvudinnehåll
P-ring, en genomskinlig böjbar ring

P-ring och p-plåster

P-ring och p-plåster innehåller samma sorts syntetiska hormoner som p-piller, det vill säga gestagen och östrogen. De skyddar lika effektivt mot graviditet som p-piller. Här kan du läsa mer om p-ring och p-plåster, hur de fungerar, hur du får tag på dem och vad du ska tänka på.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Hur fungerar p-ring och p-plåster?

P-ring är en böjlig ring (se bild) som du klämmer ihop och för in djupt i slidan. Ringen är preparerad med könshormoner som frisätts i blodet. P-plåster innehåller också hormoner, som kroppen tar upp genom huden.

Både p-ring och p-plåster innehåller hormonerna gestagen och östrogen. Det är samma hormoner som finns i p-piller. Hormonerna förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. De gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom.

Hur effektivt skyddar p-ring och p-plåster?

Både p-ring och p-plåster ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet. De är lika effektiva som p-piller.

Hur skaffar jag p-ring/p-plåster?

P-ring och p-plåster är receptbelagt. Om du vill använda p-ring eller p-plåster kontaktar du barnmorska, gynekolog eller läkare. De skriver ut ett recept åt dig och berättar för dig hur du sätter in ringen eller hur du använder plåstret. P-ringen sätter du in på egen hand hemma, du behöver alltså inte få den insatt på mottagningen.

Hur använder jag p-ring/p-plåster?

P-ringen är ungefär 5 cm i diameter och är mjuk och böjlig. Du för in den i slidan ungefär som man för in en tampong. När p-ringen sitter rätt ska du inte kunna känna den. Du ska inte heller kunna känna av den när du har sex.

Du kan sätta in p-ringen när som helst under din menscykel, men det tar oftast sju dagar innan den skyddar mot graviditet. Om du sätter in p-ringen på mensens första dag är du däremot skyddad direkt. Kom ihåg vilken veckodag du sätter in ringen. Du ska nämligen ta ut den på samma veckodag, exakt tre veckor senare. När du tar ut den får du i de flesta fall en mensblödning. Efter en vecka sätter du in en ny ring. Du är skyddad mot graviditet även under den veckan du inte har ringen inne.

P-plåstret är ungefär 5x5 cm stort. Du kan det sätta var som helst på huden. Överarmen, axeln eller magen brukar fungera bra. Du byter ut det en gång i veckan. Det är viktigt att du byter det på samma veckodag, men vilken tid på dagen du gör det spelar ingen roll.

Passar p-ring eller p-plåster mig?

P-ring och p-plåster passar dig som vill ha ett effektivt skydd mot graviditet, som du inte behöver komma ihåg varje dag. P-ring behöver du bara komma ihåg med några veckors mellanrum, och p-plåster en gång i veckan. För vissa personer kan det tvärtom vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin, som p-piller. Vad du tror fungerar bäst för just dig avgör alltså du själv. Det är viktigt att du sätter in och tar ut ringen, eller byter ut plåstret, på samma veckodag. Om du känner att det skulle vara svårt att komma ihåg kan p-piller vara ett bättre alternativ.

P-ring och p-plåster kan ge samma biverkningar som p-piller. De vanligaste är humörförändringar, bröstspänningar, illamående, viktuppgång, oregelbunden mens och minskad sexlust. Om du får mycket besvär som inte går över efter två till tre månader kan det vara läge att fundera på om en annan preventivmetod skulle passa dig bättre.

Om du har migrän med så kallad aura ska du inte använda p-ring eller p-plåster.

En fördel med både p-ring och p-plåster är att hormonerna frisätts kontinuerligt och jämnt. Det kan göra att du får mindre humörsvängningar jämfört med om du tar p-piller. Om du är känslig för hormonomställningar kan p-ring eller p-plåster därför vara ett bättre alternativ än piller. Dessutom brukar p-ring och p-plåster göra att din mens minskar, eller att den blir mer regelbunden om du annars har oregelbunden mens. En annan fördel jämfört med p-piller är att de fungerar även om du får diarré eller kräks, eftersom hormonerna går rakt ut i blodet och inte via magen.

P-ring är ett bra alternativ för dig som känner dig bekväm med att själv sätta ringen på plats i slidan. Om du känner dig osäker på det kan p-plåster kännas enklare. P-plåster måste du dock komma ihåg att byta oftare än p-ring.

Vad kostar p-ring/p-plåster?

P-ring brukar kosta några hundra kronor om året. P-plåster kan kosta cirka 100–200 kr i månaden, men det är olika beroende på vilken region du bor i. För dig som är under 21 är de flesta preventivmedel gratis. I vissa regioner är preventivmedel också billigare för dig som är under 26.

Fördelar och nackdelar med p-ring och p-plåster

Fördelar med p-ring och p-plåster

  • Effektivt skydd mot graviditet.
  • Kan ge färre eller lättare biverkningar än p-piller, eftersom hormonerna frisätts jämnt och kontinuerligt.
  • Fungerar även om du får diarré eller kräks.
  • Du behöver bara komma ihåg att ta ut och sätta in p-ringen med några veckors mellanrum.
  • P-plåster är enkelt att sätta på huden, och du behöver bara komma ihåg att byta plåster en gång i veckan.

 Nackdelar med p-ring och p-plåster

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Biverkningar kan vara humörsvängningar, viktuppgång, illamående eller minskad sexlust.
  • Kan vara svårt att komma ihåg att alltid ta ut och sätta in p-ringen på samma veckodag, eller att komma ihåg att alltid byta p-plåstret på samma dag varje vecka.

Kom ihåg!

Kasta inte din p-ring eller ditt p-plåster i toaletten, utan lämna in dem på apoteket eller släng dem i hushållssoporna om du bor i en kommun som bränner hushållsavfall. Både ringen och plåstret har fortfarande ett överskott av hormoner efter att du använt dem. Om hormonerna kommer ut i miljön kan de orsaka föroreningar.