Till sidans huvudinnehåll
En röd kondom

Kondom

Kondom och femidom är de enda preventivmedlen som skyddar både mot graviditet och könssjukdomar. En kondom är en tunn hylsa, oftast i latex, som du rullar på en penis eller dildo innan du har sex. Här hittar du mer information och länkar med tips om det mesta som har med kondomer att göra.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Hur fungerar kondom?

Kondomen är en mycket tunn gummi- eller plasthylsa som rullas på en styv penis eller en dildo. Den slutna änden är antingen rundad eller så har den en liten behållare för sperman. En del kondomer är behandlade med glidmedel.

Kondom skyddar mot graviditet genom att förhindra att spermierna kommer in i livmoderhalsen, och mot sjukdomar genom att förhindra direktkontakt med hud och slemhinnor. Den innehåller inga hormoner och påverkar därför inte kroppen.

Hur effektivt skyddar kondom?

Kondomer som används på rätt sätt är ett mycket effektivt skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar.

Hur använder jag kondom?

Du sätter kondomen på en styv penis eller en dildo innan du har sex. 

Så sätter du på en kondom

Att sätta på en kondom kan vara lite klurigt i början. Det är bra att öva hemma så att man har koll när kondomen väl ska användas.

Du börjar med att öppna förpackningen. Det finns små hack längs kondomförpacknings långsidor – du kan öppna kondomen i vilket hack som helst.

Rulla ut kondomen en bit med handen, så att du ser och känner vilket håll den ska rullas på.

Om du ska sätta kondomen på en penis behöver penisen ha stånd när den rullas på.

Om penisen har förhud, dra tillbaka förhuden, ungefär som när du runkar en penis.

När du har rullat på kondomen en liten bit på penisen trycker du försiktigt ut luften längst upp i kondomen.

Fortsätt att rulla kondomen ner över penisen, ändå ner till penisroten. Det kan bli lite korvigt längst ner, det gör ingenting. Om kondomen inte skulle räcka hela vägen ner är det inte heller någon fara. Det viktiga är att hela kondomen har rullats ut. 

Om du tycker att kondom sitter för hårt på skaftet kan du ha på lite glidmedel i kondomen.

När du ska ta av kondomen behöver du vara försiktig. Dra ut penisen innan styvnaden gått över. Håll i kondomen när du drar ut penisen, så att kondomen sitter kvar på penisen.

Nu kan du slänga kondomen i en soppåse. Om du vill kan du knyta en liten knut på den så att inget rinner ut. Spola inte ner den i toaletten, för då kan det bli stopp i avloppet.

Se film om hur du sätter på en kondom på UMO.se – filmen finns på fem olika språk!


Kondomen ska sitta på under hela samlaget. Om den går sönder eller halkar av är det viktigt att du sätter på en ny kondom om du vill fortsätta ha sex.

Om något gått fel med kondomen finns akutpreventivmedel att använda inom tre till fem dygn, för att undvika graviditet.

Tänk på att inte använda kräm eller olja!

Använd inte hudkräm, olja eller oljebaserade glidmedel som vaselin ihop med kondomer. Fett och olja luckrar upp gummit så att kondomen kan gå sönder.

Kolla bäst före-datum och att kondomen är hel

En annan viktig sak att tänka på är att kolla kondomens bäst före-datum, som står på förpackningen. Kolla också så att förpackningen inte gått sönder. En kondom ska hålla i fem år om förpackningen är hel. Om förpackningen är trasig ska du använda en annan kondom. Även om kondomen ser ut att vara oskadd så har det kommit in luft i förpackningen. Luft gör att kondomen torkar, och då blir den skör och kan lätt gå sönder när du har sex.

När du förvarar kondomer är det bra att se till att de inte ligger och skaver mot något. Om du till exempel har kondomen i fickan kan kondomen skavas när du rör dig, och då kan den slitas ut.

Vad gör jag om kondomen går sönder?

Om du har haft sex och kondomen har gått sönder och du är rädd för att du ska bli gravid, kan du använda så kallade akutpreventivmedel. Akut-p-piller kan du köpa receptfritt på Apoteket. Du kan också sätta in en kopparspiral inom fem dagar efter samlaget.

Om kondomen gått sönder innebär det att du haft oskyddat sex trots att du försökt skydda dig. Därför bör du testa dig för könssjukdomar och hiv. Här testar du dig

Passar kondom mig?

Kondom passar dig som vill ha ett effektivt skydd mot både könssjukdomar och graviditet. Kondom är billigt, lätt att få tag på och lätt att använda. Det passar också dig som inte vill använda ett preventivmedel som innehåller hormoner, eller dig som inte vill behöva tänka på att till exempel komma ihåg att till exempel ta p-piller dagligen.

Vissa kan tycka att det känns mindre intimt att ha sex med kondom. Det här är oftast en vanesak. Vissa kan också känna sig osäkra inför att föreslå kondom för den de har sex med. 

10 sätt att föreslå kondom

  1. Vänta...
  2. Ska vi...?
  3. Jag kör aldrig utan
  4. Vi behöver en sån här...
  5. Jag använder alltid kondomer
  6. Här...
  7. Ska du eller jag?
  8. Jag gillar kondomer
  9. Vill du ligga?
  10. ----- (Jag tar bara fram den)

Hur skaffar jag kondomer?

Kondomer är lätta att få tag på. Du kan köpa kondomer på apotek, i livsmedelsbutiker, kiosker, bensinstationer och på nätet. Ungdomsmottagningar och skolsköterskor brukar också ha kondomer att dela ut.

Vad kostar kondomer?

Kondomer är billiga och säljs i paket. Ett paket med tio kondomer brukar kosta omkring femtio kronor. Många ungdomsmottagningar delar ut kondomer gratis eller säljer dem till ett lägre pris.

Hur hittar jag rätt sorts kondom?

Många tror att det är längden som räknas, men det stämmer faktiskt inte. När man väljer kondom är det i stället tjockleken som räknas. En kondom kan nämligen stretchas mycket mer på längden än vad den kan på bredden. Läs mer och hitta rätt storlek i Kondomguiden på RFSU AB:s webbplats

Kondomer kan inte bara ha olika storlek, utan också olika färg, form, material och smak. En del kondomer är extra tunna. De flesta kondomer är gjorda av latex, men det finns också latexfria kondomer för dig som kanske är allergisk mot latex.

Kondomer kan vara profilerade eller raka. En profilerad kondom är lite smalare precis under ollonet. På det sättet trycker den åt på ett sätt som kan kännas skönt. En rak kondom kan kännas bekvämare och enklare att använda för dig som har en bredare penis eller ett stort ollon.

Fördelar och nackdelar med kondom

Fördelar med kondom

  • Effektivt skydd mot både graviditet och könssjukdomar
  • Enkelt att använda.
  • Billigt.
  • Påverkar inte kroppen, inga biverkningar.
  • Lätt att få tag på, går att köpa på många olika ställen: apotek, mataffär, kiosk, internet.

 

Nackdelar med kondom

  • Även om kondom är ett effektivt skydd, finns det fortfarande en risk att en kondom går sönder eller halkar av under samlaget. Håll koll på att kondomen sitter på plats och att förpackningen är hel innan du använder den!
  • Du måste komma ihåg att ha kondomer till hands när du vill ha sex.
  • Du kan behöva öva lite innan det känns helt bekvämt att sätta på eller använda kondom.
  • Vissa kan tycka att det känns mindre intimt att ha sex med kondom.