Till sidans huvudinnehåll

Varför går kondomen sönder?

Ibland händer det att en kondom går sönder. Här kan du läsa om vad det kan bero på.

För mycket luft i toppen

När man sätter på en kondom är det viktigt att försiktigt trycka ut luften längst upp i kondomen. Det kan vara bra att öva på att sätta på en kondom innan det är skarpt läge. Så sätter du på en kondom

Fel glidmedel

En anledning till att kondomen går sönder kan vara att man använder oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom. Det gör nämligen att kondomen försvagas och risken är då större att den går sönder. Använd istället vatten– eller silikonbaserat glidmedel.

För lite lubrikation

En annan möjlig orsak till att kondomen går sönder är att den utsätts för alltför stor påfrestning. Detta kan uppstå om det inte är tillräckligt "glidigt" under samlaget.

Vid upphetsning blir slidan våt, svullen och större. Det kallas lubrikation. Lubrikationen kan fungera som ett glidmedel när man har samlag. Man ska helt enkelt inte ha samlag om man inte är upphetsad. Om man är upphetsad men lubricerar för lite så kan man använda extra glidmedel.

Könshår kan skära sönder kondomen

En tredje orsak till att kondomen går sönder kan vara att man har vasst könshår som skär sönder kondomen.

Komdomen sitter för tajt

Det är viktigt att kondomen passar och inte sitter för tajt och slätt. Det ska finnas lite utrymme i kondomen och vara lite prassligt vid penisskaftet. Annars riskerar kondomen att gå sönder lättare.

Om kondomen går sönder vid analsex

Vid analsamlag är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel! I analen finns nämligen inget "naturligt" glidmedel som lubrikation. Analsamlag utan glidmedel innebär stor risk att kondomen går sönder, dessutom brukar de flesta tycka att det är skönare att använda glidmedel vid anal penetration.