Till sidans huvudinnehåll

P-plåster

Studier visar att p-plåster skyddar lika effektivt mot en oönskad graviditet som p-piller. Här kan du läsa mer om p-plåster, hur det fungerar, biverkningar med mera.

Hur fungerar p-plåster?

P-plåstret innehåller samma syntetiska hormoner som p-piller (gestagen och östrogen) och fungerar på samma sätt, dvs förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom.

Hur skaffar jag p-plåster?

För att få p-plåster ska du gå till en barnmorska eller läkare, som skriver ut ett recept. Plåstret mäter cirka 5x5 cm och sätts på överarmen, axeln eller magen. Det ska bytas ut en gång i veckan, på samma veckodag, men kan bytas när som helst under den dagen.

Fördelar med p-plåster

Enkelt och bekvämt att bara befatta sig med p-medlet en gång i veckan. En annan fördel med p-plåstret gentemot p-piller är att hormonerna frisätts mer kontinuerligt och jämnt vilket gör att hormonkoncentrationen i blodet blir mer konstant. Detta kan eventuellt leda till mindre humörsvängningar hos kvinnor som är känsliga för hormonomställningar. Ytterligare en fördel med p-plåster är att hormonerna går rakt ut i blodet, vilket gör att p-metoden fungerar även om man får diarré eller kräks.

Nackdelar med p-plåster

För vissa personer kan det vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin. Vanliga p-pillerbiverkningar som humörförändringar, bröstspänning, viktökning, hudreaktioner där plåstret sitter, illamående och oregelbundna blödningar samt minskad sexlust förekommer även med p-plåstret.

Kom ihåg!

P-plåstret ska inte kastas i toaletten utan slängas tillsammans med brännbara sopor eller lämnas in på Apoteket. Detta är viktigt eftersom de efter användning fortfarande innehåller ett överskott av hormoner. Kommer dessa hormoner ut i vår miljö kan vattendrag bli förorenade.

P-plåster skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.