Till sidans huvudinnehåll

Säkra perioder/ rytm-metoden

Att använda säkra perioder som preventivmetod innebär att man har samlag bara de dagar då risken för befruktning är liten. Det är viktigt att hålla koll på ägglossning och den fruktsamma perioden.

Hur vet jag vilka perioder som är säkra?

Räkna ut vilken period som är fruktsam. Eftersom spermierna kan leva i livmodern upp till fem dygn efter ett samlag, inträffar den fruktsamma perioden från fem dygn före ägglossningen till ett dygn efter.

Mensrytmen räknas från en menstruations första dag till första dagen nästa gång. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar före mens – inte en bestämd tid efter föregående menstruation. Den säkra perioden efter ägglossningen kan bestämmas genom att kontrollera kvinnans kroppstemperatur som vanligtvis stiger en halv grad på grund av gulkroppshormonet som produceras efter ägglossningen.

Det går också att lära sig att känna igen det sekret som livmoderhalsen producerar under den fruktsamma perioden, detta kallas för Billingsmetoden.

Billingsmetoden

Billingsmetoden baseras på fysiologiska förändringar i kroppen. Slidsekretet förändras under menstruationscykeln och metoden går ut på att man genom att studera sitt sekret vet när man har ägglossning. På så sätt kan man planera när och om man vill bli gravid. Billingsmetoden kan vara osäker eftersom den förutsätter att man har god kännedom om sin kropp och att man behärskar metoden på rätt sätt. Billingsmetoden går inte att kombinera med hormonella preventivmedel.

Är perioderna verkligen säkra?

Vid oregelbunden mens eller när man just slutat med p-piller är det omöjligt att säga när nästa ägglossning ska ske. Metoden passar bäst för kvinnor med regelbunden mens som känner till sina säkra perioder. Som med alla metoder är information och kunskap viktigt. För vissa är det lätt att lära känna sin kropp och för andra är det svårare.