Till sidans huvudinnehåll

Så här har du säkrare sex - utan kondom

Kondom är ett bra alternativ för den som vill ligga säkrare. Men det är inte den enda vägen till ett säkrare sexliv.

Faktum är att det finns många olika sätt att ligga både skönt och säkrare. Sex där man varken behöver oroa sig för könssjukdomar eller oönskade graviditeter. Att påminna sig om att det finns många sätt att ha säkrare sex är till hjälp för den som vill skydda sig – men kan också hjälpa den som vill variera sig mer i sängen.

Hur?

Att smekas till orgasm är säkrare sex. Liksom att gnida, gnugga eller njuta av att använda tungan och läpparna på olika ställen av kroppen. Att använda händerna eller en dildo för att penetrera varandra är också säkrare sex. Det finns många fler sätt att ha säkrare sex - och kanske har du en egen favorit? Tänk i så fall på de här huvudreglerna:

  • Undvik att slemhinnor kommer i kontakt med andra slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma eller blod kommer i direkt kontakt med slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma och blod kommer i kontakt med sår.

Var sitter slemhinnorna?

Slemhinnor finns i slidan, på de inre blygdläpparna, runt urinrörsmynningen, på ollonet och förhuden, i analen, i munnen, ögonen och i halsen.

Som du märker skriver vi "säkrare sex" och inte "säkert sex". Risken att en könssjukdom överförs är nämligen aldrig noll så fort någon annan är inblandad. Sex är alltså bara mer eller mindre säkert, och var och en måste själv avgöra vilka risker man är beredd att ta.

Om du haft sex med andra är det därför bra om du testar dig regelbundet.

Säkrare sex handlar om vad du vill och om vilka sexuella initiativ du tar.