Till sidans huvudinnehåll

Så har du säkrare sex - med eller utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? För den som bara inte vill använda kondom eller för den som vill ha sex på andra sätt än genom samlag?

I studien UngKAB uppgav en stor andel av de unga att de inte använder kondom vid nya sexuella kontakter. Detta är oroande och ett tydligt tecken på att vi måste våga tänka nytt.

Kondom är ett viktigt skydd men faktum är att det finns många olika sätt att ligga både skönt och säkrare. Sex där man varken behöver oroa sig för könssjukdomar eller oönskade graviditeter.

“"Många tänker att kondom är enda vägen till säkrare sex, men det stämmer inte"”
Felicitas Bergström

RFSU får ofta frågor om hur säkert det är att ha till exempel oralsex eller smeksex. Det är tydligt att det behövs bredare och grundligare information om vad säkrare sex kan vara.

Därför släpper vi praktikan "Säkrare sex – med och utan kondom". Ett litet häfte som ger en tydlig bild av vilka sorters sex som innebär större smittorisk och vilka sorter som är säkrare.

Skriften ger också tips på hur man kan bli bättre på att använda kondom i situationer då man faktiskt vill göra det men där ens erfarenhet säger en att man inte alltid har lyckats tidigare.

 Den här skriften lägger fokus på valfrihet. Många tänker att kondom är enda vägen till säkrare sex, men det stämmer inte. Därför vill vi berätta om vilka olika möjligheter till säkrare sex som finns. Det går att ligga både skönt och varierat och samtidigt ha säkrare sex, säger Felicitas Bergström, sakkunnig på RFSU.

Ladda ner praktikan "Säkrare sex - med och utan kondom" här