Till sidans huvudinnehåll

Säkrare sex – saker att tänka på

Att ha säkrare sex innebär att minimera risken för att könsjukdomar och hiv överförs. Inget sex är hundra procent säkert – därför är det bra att testa sig för att vara på den säkra sidan.

Anala samlag

Vid anala samlag är det väldigt viktigt att använda kondom och glidmedel för att undvika att överföra könssjukdomar. Kondom tillsammans med vatten- eller silikonbaserat glidmedel vid analsex ger ett gott skydd. Var dock uppmärksam så att inte kondomen glider av eller går sönder under tiden. Låt kondomen sitta på under hela samlaget.

Vaginala samlag

Vid vaginala samlag är det också väldigt viktigt att använda kondom för att undvika att överföra könssjukdomar. Var dock uppmärksam så att inte kondomen glider av eller går sönder under tiden. Låt kondomen sitta på under hela samlaget.

Oralsex – munsex

Vid oralsex – kontakt mellan mun och könsorgan – kan man tänka på att undvika att få sperma i munnen för att minimera risken för överföring. Råkar man ändå få sperma i munnen så är det bäst att spotta ut den istället för att svälja. Vill man vara ännu säkrare kan man använda kondom när man suger kuk.

Om man slickar en fitta är risken för hivöverföring ganska låg, men andra könssjukdomar kan överföras. Koncentrationen av hiv i slidsekret (lubrikation) är låg och saliven i munnen har en virushämmande verkan. Därför är risken för hivöverföring när man slickar mycket liten. Risken ökar dock om man får blod i munnen, till exempel vid menstruation eller om annan blödning har uppkommit i samband med den sexuella aktiviteten.

Dela sexleksaker

Om man använder dildo eller andra sexleksaker, bör man tänka på att det finns risk för överföring av könssjukdomar om man inte byter kondom på leksaken, eller rengör den innan den förs in i någon annan person. Lättast rengörs leksakerna med tvål och ljummet vatten.