Till sidans huvudinnehåll

Konsten att tolka flörtiga signaler

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

I boken intervjuade Inger flera personer med aspergers om kärlek och flirt. Förutom livsberättelser innehåller Inger Jalakas bok en guide för aspergare som söker kärlek.

Boken kom till bland annat för att hennes son har asperger. Målgruppen är främst män, som enligt hennes erfarenheter har svårast att träffa någon.

“Som man förväntas man ha den aktiva, jagande rollen och det kan funka dåligt om man har asperger”

– Som man i vårt samhälle förväntas man ha den aktiva, jagande rollen och det kan funka dåligt om man har asperger, säger Inger Jalakas.

Tipsen i boken handlar om allt från kroppsignaler till hygien.

– Många med asperger vill få vara som de är och ha samma tröja varje dag. Men man kan smälta in bättre om man anpassar sig bara lite, säger hon.

Fem kärlekstips till dig med Asperger syndrom

  • Gör vad du kan för att förbättra dina fysiska förutsättningar med träning, en proper klädstil och god personlig hygien.

 

  • Gör vad du kan för att träna kroppsspråk, minspråk och för att lära dig människors personliga gränser.

 

  • Om någon är intresserad möter hen oftast din blick och ler och släpper dig inte med blicken när du pratar. Hen verkar vara genuint intresserad av vad du säger och om hen står intill dig rör hen dig gärna. Vänder personen sig bort och låtsas att hen inte hör vad du säger är hen inte intresserad.

 

  • När du väl träffat någon tjänar du inte på att vara klängig och desperat. Uppvakta lagom mycket.

 

  • Du ska aldrig acceptera ett förhållande där du blir kränkt eller slagen.

Oförskämt men rakt

Inger tror själv att hennes tips kan upplevas lite oförskämda.

– Men de aspergare jag träffat brukar uppskatta att man säger saker rakt ut, säger hon.

Har man asperger kan sex vara en utmaning då man även där förväntas tolka signaler. Men att tvingas tala rakt ut kan ju bli en fördel också, enligt Inger Jalakas. Forskning visar dessutom att aspbergare relativt sett ofta har en större vidsynthet när det gäller HBTQ.

– Människan är viktigare än könet för många aspergare, säger hon.

Text: Martina Strand Nyhlin