Till sidans huvudinnehåll

Pegging vänder på rollerna i sängen

Det finns ett sätt att ha sex som verkligen kan vända på traditionella könsroller. Pegging handlar om sex där den ena sätter på den andra analt med hjälp av en dildo som sitter fast runt höfterna.

Dildo runt höfterna

Sexupplysarserien "Bend over boyfriend" från slutet av 1990-talet gjorde det till en praktik för trendkänsliga. Sedan dess talas det allt mer om pegging. Det innebär att den ena sätter på den andra analt med hjälp av en dildo som sitter fast runt höfterna. För många transpersoner som önskar förändra sin kropp fysiskt är det ett självklart sätt att ha sex. För heterosexuella par kan pegging innebära intressanta och omkullkastade roller när en kvinna sätter på en man, säger RFSU:s sexualupplysare Suzann Larsdotter och Pelle Ullholm.

– När en person som traditionellt setts som aktiv och passiv byter roller med varandra kan det bli tankeväckande. Här finns en möjlighet att hamna i andra tankegångar, traditionella könsnormer kan vändas när inte samma regler kring vem som är aktiv och passiv längre gäller.

I "Påsatt pojkvän", en podcast från RFSU, berättar de två sexualupplysarna om vad som är bra att tänka på för den som vill testa. Kommunikation är alltid viktigt säger Suzann – inte bara med ord utan också med hela kroppen.

– Här är det kanske viktigare än någonsin, att samarbeta så att det blir bra rörelser. Den som bär dildon känner ju inte av personen fysiskt.

Snacket viktigt

En annan viktig aspekt är snacket kring vad man gillar, hur man kommer fram till det är något som i sig kan fungera befriande.

– När någon har sex med mig, måste jag kommunicera vad jag tycker är skönt, säger Pelle.

– Om man är van att vara den som styr mönstret kanske man inte är van att visa med kroppen hur man vill ha det, men här är det något väldigt bra. Den som bär dildon kan till exempel låta den andra styra, det är ett tips för att se vad den andra gillar, särskilt om det är en ganska ny praktik.

Analen är en erogen zon där nerver och svällkroppar hänger samman, där finns mycket som reagerar och samarbetar. För en man som blir påsatt sitter prostatan fem centimeter in mot magen, den är ofta skön att beröra och känns som en valnöt med knölig struktur.

I övrigt handlar det om att skaffa sig koll på anatomin, ta reda på hur musklerna funkar.
– I analen finns en muskel som är viljestyrd och en som inte är det, som enbart reagerar på tryck, därför behöver man trycka en stund innan det går att komma in, säger Suzann.

– Det är viktigt för båda att vara avslappnade. Börja med att smeka runt området eller använd ett finger, glöm inte att det är jätteviktigt att använda mycket glidmedel!