Till sidans huvudinnehåll

Kåt och okåt

Kåthet, lust, upphetsning är vanliga ord för att beskriva känslan av att vilja ha sex. Kåt uppfattas av många som ett mer direkt ord än upphetsad. Lust känns oftare som ett mjukare ord.

Vad gör dig kåt?

Man kan bli sexuellt upphetsad, eller kåt, av olika intryck. Det kan vara något du ser, hör, känner och så vidare. Att du smeker dig själv eller att någon annan gör det. Kanske är det en särskild doft. Alla sinnen kan väcka lusten.

Tanken på att vara kåt, upphetsad eller ha lust kan man känna olika inför. Det kan kännas skönt, läskigt, roligt, nytt, bubbligt, heligt, som om allt står still eller som om man tagit alla de här känslorna och kört dem i en mixer. Det kan även kännas olika från en gång till en annan.

Inget recept för kåthet

Det finns inget självklart sätt att bli kåt på. Olika personer blir kåta av olika saker. Det kan också vara så att det du blir kåt på ena gången känns helt fel nästa gång. Det gäller både när du onanerar eller har sex med andra. Kanske är det stämningen som är fel, eller platsen eller något annat. Det kan vara svårt att förklara varför, eftersom det är något som bara känns. Det är även så att det som funkar med vissa personer funkar inte med andra. Det är ett samspel, pröva dig fram.

Fantasier, alltså enbart tankar, kan också göra att du blir kåt. Det kan vara fantasier om någon eller några som du gillar, eller någonting som du gör sexuellt som du tycker är upphetsande.

Kåtheten varierar

Lusten och kåtheten kan komma och gå snabbt. Ibland går man rakt in i känslan och blir kåt på en sekund. Ibland tar det lång tid och lusten och kåtheten närmar sig lite i taget. Ibland har man lust först, och en liten stund senare vill man inte. Många saker påverkar möjligheten att bli upphetsad. Man kan exempelvis vara för nervös, trött, ointresserad eller tänka mycket på annat just då. Lusten går upp och ned hela tiden.

Kontakta gärna vår klinik om du vill ha mer information eller behöver hjälp.