Till sidans huvudinnehåll

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för personer med vagina att onanera. Men det kan ibland vara lite svårt att veta hur man ska göra.

Hur kan klitoris stimuleras?

För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm – själv eller ihop med andra.  Här kommer här några tekniktips. Det går att stimulera klitoris på många olika sätt. Till exempel slicka, pussa, nafsa, daska, smeka, massera med tungspetsen, använda ett eller flera fingrar eller hela handflatan. Det går att hålla klitoris ollon mellan fingrarna och klämma och rulla, eller med små försiktiga rörelser föra huden upp och ner. Det går att gnida sig mot någonting eller gnida något mot klitoris.

Många tycker det är skönt med vibrationer av olika slag eller ett "trummande" med fingrarna mot klitoris och könet. Testa dig fram till vad som passar dig!

Om du eller din partner börjar sexet med att direkt smeka ollonet, utan att svullnad och våthet från slidan har kommit igång, kan det kännas lite torrt och känsligt. Saliv, olja eller glidmedel kan då göra det skönare.

Tekniktips

Det kan vara skönt att man närma sig klitoris stegvis. Till exempel med smekningar som långsamt närmar sig könet, eller att någon slickar på insidan av låren och rör sig allt närmare könet. Smekandet kan övergå till venusberget och blygdläpparna – upp och ner så att de yttre blygdläpparna till slut öppnar upp sig och blottar de inre läpparna. Detta kan även en partners tunga göra.

Genom att omväxlande spänna och slappna av i bäckenbottenmusklerna går det framkalla sköna sensationer i klitoris och hela underlivet. Vissa muskler, till exempel runt klitoris, i slidan, runt urinröret och analöppningen, kan kännas på lite på annat sätt och sätter fokus på olika delar.

Ställningar och stimulation

Olika kroppsställningar kan fylla olika funktioner. Sexet känns annorlunda beroende på om du sitter, ligger eller står. En del kan bara få orgasm om benen böjs på ett speciellt sätt när personen ligger på rygg andra vill absolut ligga på mage.

Många tycker det är skönt när flera ställen stimuleras samtidigt, till exempel stimulering av klitoris samtidigt som massage av bröst, venusberg eller skinkor.

Tipsen kan varieras i oändlighet, testa och känn efter själv vad som känns skönast!

Tänk på att...

  • Torrhet och irritation är ett vanligt problem kring inre blygdläppar, klitoris och i slidan. Undvik tvål och smörj in torra områden med olja och balansen brukar återställas snabbt.

 

  • Obehag i slidan kan bero på exempelvis svampinfektioner, platta ”osynliga” kondylom eller andra könssjukdomar som är viktiga att upptäcka och behandla.

 

  • Irritation och smärta på eller runt klitoris och slidöppningen kan bero på tidigare sex och att små skavsår uppstått. Då behöver området vila tills det känns bra igen.

 

  • En del läkemedel kan påverka slemhinnorna och förmågan att bli våt, även känslan kring orgasm kan förändras. Har du frågor kring detta prata med din gynekolog.

Läs mer...

Praktika för klitorissex (pdf)
Fittfakta (pdf)