Till sidans huvudinnehåll

Så undviker du "dåliga orgasmer"

Jagar du orgasmer och ser dem som det ultimata beviset på att din partner tycker att sexet är bra? Då kan det vara dags att tänka om. Det finns nämligen dåliga orgasmer.

Kom du? Orgasmen ses ofta som målet och det ultimata beviset på att sexet varit bra och att vår partner haft det skönt. Men det kan vara dags att nyansera den bilden. Alla orgasmer är nämligen inte positiva.

I en studie från University of Michigan svarade ungefär hälften att de fått en eller flera dåliga eller icke-positiva orgasmer. Bara en tredjedel svarade att de enbart fått positiva orgasmer. Vad som avgör hur en orgasm upplevs är omständigheterna, och framförallt finns det två skäl till att vissa orgasmer inte uppfattas som särskilt härliga.

Pressen kan förstöra

En sak som kan förta känslan av en orgasm är pressen att man måste komma. Antingen för att man tror att ens partner förväntar sig det, eller för att man själv gärna vill det av olika skäl.

Kanske är det viktigt för ens självbild och självförtroende att man är en sån som får orgasm, kanske är man rädd att ens partner ska känna sig dålig eller oattraktiv om man inte kommer. Att inte komma när man försöker intensivt kan kännas som ett misslyckande, och så pass jobbigt att man kämpar fram en orgasm. Oavsett skäl kan pressen faktiskt göra att orgasmen inte känns lika härlig som vanligt när den väl kommer – värt att komma ihåg när man blir allt för målmedveten i jakten på att man själv eller ens partner ska komma.

LÄS MER: Så gör du sexlivet med dig själv bättre 2019

En annan typ av orgasm som inte upplevs som positiv är den som kommer av sex som är mer eller mindre oönskat, fast ändå frivilligt. Om man har sex trots att man kanske inte är så himla sugen och inte heller blir riktigt upphetsad under tiden så kan det leda till att orgasmen blir svag och inte särskilt positiv. Orgasm betyder alltså inte alltid att det sex vi haft varit bra eller önskat. Det mest extrema exemplet är att man faktiskt kan få orgasm även när man blir utsatt för övergrepp.

Släpp kravet

Ofta ses sexet och orgasmen som en slags temperaturmätare på relationen: Hett sex och orgasmer kan ses som ett bevis på att allt är bra. Men så enkelt är det inte. Att vi kommer eller inte kommer kan bero på massor av saker och behöver inte vara ett tecken på nått det är fel på varken sexet eller relationen.

Så försök att släppa kravet på att komma. Då kommer de bra, härliga, sköna orgasmerna lättare.