Till sidans huvudinnehåll

Vaginalsex

Med vaginalsex/samlag menas att något förs in i slidan eller att man med slidan omsluter något. Det kan vara all sorts sexuell stimulering i och runt slidan med till exempel ett eller flera fingrar, penis, dildo eller annat föremål.

Om du aldrig har haft vaginalsamlag kan du prova på dig själv, till exempel när du onanerar, och känna hur det känns och vad som känns bra. Du kan smeka dig själv, föra in ett eller flera fingrar för att känna hur slidan utvidgar sig och omsluter fingret. Du kan också använda en dildo eller något annat föremål som du har hemma. Tänk på att inte föra in ett vasst föremål eller föremål som kan fastna i slidan, det kan orsaka skador.

Med partner

När du har vaginalsamlag med partner kan denne föra in penis eller dildo en liten bit i taget. Låt det som är skönt styra samlaget. Ju mindre erfarenhet du eller ni har desto mer försiktig bör ni vara. Det finns inget rätt eller fel med vaginalsex, förutom att det ska vara frivilligt.

Kan vaginalsex göra ont?

Vissa är oroliga för att penisen ska vara för stor och att de inte ska kunna ta emot den. Detta brukar inte vara ett problem eftersom slidan blir större och våt när man är upphetsad. Blir man inte tillräckligt våt kan man använda glidmedel.

En del tycker att det kan göra ont om de stöts för hårt mot livmodertappen och änden av slidan. Men det är olika hur man upplever sådant. Tänk på att man ska man sluta om det gör ont. Det kan exempelvis kännas obehagligt och ibland även direkt smärtsamt om livmodertappen får stötar under samlag.

Teknik och praktik

Vill man ha vaginalsamlag är det ofta bra att börja med att smeka på och runt blygdläppar och klitoris. Det ökar oftast upphetsningen och slidan blir våt och vidgar sig – och då brukar det kännas skönare att ta emot penisen, dildon, fingrarna eller vad man använder för att penetrera.

De flesta vill ha beröring av klitorisollonet i samband med vaginalsamlag – före, under eller efter- eftersom det är ett känsligare område än själva slidan. Genom slidan kan man också komma åt att stimulera klitoris skänklar. Många gillar också att samtidigt, som man har vaginalsex, stimuleras sexuellt på andra ställen. Man kan massera brösten, klitoris, rumpan, prostata eller andra erogena zoner.

Olika sätt och ställningar

Beroende på kroppslig förutsättning kan du ha samlag på olika ställningar. Valet att vara aktiv eller passiv kan också påverka den ställning ni väljer, då vissa positioner förutsätter mer aktivitet än andra. Många har en favoritställning som gör det lättare att njuta och få orgasm. Våra kroppar är unika och det kan kännas annorlunda beroende på vem du har sex med och vad som förs in i slidan.

Det kan kännas skönt i hela underlivet om man på olika sätt rör bäckenbottenmuskulaturen. Vissa muskler, till exempel runt klitoris, i slidan, runt urinröret och analöppningen, kan kännas på lite annat sätt och lägga fokus på olika delar.

Hur långt är ett vanligt vaginalsamlag?

Många undrar hur länge ett samlag ska vara. Sanningen är att det inte finns något rätt svar. Ett samlag kan vara i en sekund eller i flera minuter och det finns ingen regel för att det ena alltid är skönare än det andra.

Sex tips för skönare sex

1. Det finns massor av olika sätt att bli upphetsad på. Många tycker det är skönt att innan samlag retas, smekas, kyssas, nypas, bitas, nafsas eller hångla för att bli sexuellt upphetsade. Saker som luktar, smakar, låter, känns härligt eller fångar ögat kan också göra oss kåta. Porr och fantasier eller porrfantasier är andra saker man kan bli kåt av. 

2. Glidmedel kan vara bra att använda om du vill ha det mer vått. Glidmedel är dock inte en ersättare för lust! 

3. Torrhet och irritation är ett vanligt problem kring inre blygdläppar, klitoris och i slidan. Undvik tvål och smörj gärna in torra områden med olja så brukar balansen återställas snabbt.

 

4. Obehag i slidan kan exempelvis bero på svampinfektioner eller  könssjukdomar som är viktiga att upptäcka och behandla.  Testa dig mot könssjukdomar om du haft oskyddat sex och får problem. 

5. Irritation och smärta på eller runt klitoris och slidöppningen kan bero på tidigare sex och att små skavsår uppstått. Området vila tills det känns bra igen.

6. Vissa läkemedel kan påverka slemhinnorna, förmågan att bli våt och att få orgasm. Prata med din läkare om du får problem efter att ha påbörjat medicinering.