Till sidans huvudinnehåll

Puberteten

Puberteten är en period som alla går igenom. Det är en utveckling kroppen går igenom för att bli könsmogen. Läs mer vad som händer med kroppen under puberteten.

Puberteten

Det är väldigt individuellt när puberteten börjar men för de flesta sker det när man är mellan 10 och 13 år. För vissa startar den tidigare och för andra kan det dröja några år till. Ofta kommer man in i puberteten i ungefär samma ålder som ens biologiska föräldrar gjorde. Det går inte att påverka när puberteten ska inträffa.

Puberteten startas av att hormoner bildas i olika körtlar. Det finns en mängd olika hormoner som alla har olika uppgifter. I puberteten bildas mer könshormoner, östrogen och testosteron, som i sin tur påverkar pubertetsutvecklingen. Alla har båda hormonerna i kroppen men i olika mängd. Kvinnor har mer östrogen och män mer testosteron.

Puberteten upplevs väldigt olika från person till person. En del längtar efter att puberteten ska börja medan andra gärna vill vänta. En del tycker att det känns jobbigt medan andra tycker att det är roligt när kroppen utvecklas. En del beskriver det som att man ibland vill vara vuxen och ibland vill vara barn.

Kroppens olika delar växer i olika takt och det kan upplevas som den liksom inte är i fas. Därför kan man i puberteten känna sig klumpigare och mindre smidig i sitt sätt att röra sig. Det här är förstås övergående.

Könsorgan

Blygdläppar och klitoris blir större, rynkigare och mörkare samt ändrar färg och form. Flytningar börjar produceras, vanligtvis en tid innan man får sin första mens. Flytningar är vätska som kommer från slidan för att hålla den fuktig och ren. De kan vara vita, gula och genomskinliga. Flytningar har man hela tiden men varierar i mängd och utseende under menscykeln. Vanligen kommer flytningarna innan mensen startar.

Äggstockarna börjar producera ägg och man får mens. Nu blir vaginan redo att producera barn.

Penis och pung växer och blir större. Pungen blir rynkigare och mörkare. Smegma, en smörjande vätska, börjar från körtlarna runt ollonet som håller ollonet mjukt och skyddar mot bakterier och svamp. I testiklarna startar spermieproduktionen och det gör att kuken kan producera barn.

Mensen

När äggstockarna börjar producera ägg bildas en slemhinna i livmodern som ska kunna ta emot ett befruktat ägg. När slemhinnan inte tar emot ett befruktat ägg släpper slemhinnan från livmodern och blöder ut som mensblödning. Det kan upplevas som det blöder mycket varje gång men vanligen är blödningen varje månad endast en halv deciliter. Mensen startar för det mesta när man är mellan 9 och 17 år. Vissa personer får aldrig mens och det kan bero på intersextillstånd. 

Brösten

I puberteten börjar brösten växa. På kvinnor växer de oftast under flera år. Brösten består av körtlar och fett och kan växa olika fort. De kan kännas ömma och knöliga. Många kvinnors bröst blir lite olika stora.

På killar kan brösten också ömma och svullna. Det kan också komma hår på bröstkorgen och runt bröstvårtan.

Hår

Under puberteten blir hela kroppen hårigare. Hår växer under armarna, på benen, ryggen och på övriga på kroppen. Håret blir också kraftigare.

Det växer hår på och runt könet, runt analöppningen och på skinkorna. Det kan också växa upp mot magen och på låren. Håret blir också kraftigare. Även ansiktet blir mer hårigt, både på tjejer och killar. De sistnämnda får dock mer eller mindre skäggväxt senare i puberteten.

Precis som på huvudet varierar utseende, färg och mängd hår på kroppen. Hur mycket hår, hur det ser ut och var det kommer är alltså väldigt olika. En del får nästan bara synligt hår på könet och under armarna medan andra får mycket hår över hela kroppen.

Svettningar

Svettningar ökar i puberteten, mest under armarna, på fötterna, händerna och könet men också på övriga kroppen. Det kan lukta då svetten blandas med det som finns på huden. För de flesta räcker det att tvätta sig en gång om dagen och använda deodorant för att det inte ska lukta svett.

Acne

Under pubertetsåren får många också vad vi kallar för pormaskar och acne/finnar. Tvärtemot vad många tror uppstår det inte av smuts. Talg, ett slags fett som produceras för att hålla huden mjuk och smidig, ökar i produktion när man kommer in i puberteten och är en av orsakerna till acne. Bakterier som normalt finns på huden och i talgkörtlarna kan inte ta sig ut och det blir en irritation i botten av talgkörteln som ger en inflammation. Den kan bli rodnad, öm och svullen.

Ofta får man acne i ansiktet, på ryggen och på bröstet men det kan också komma på andra ställen på kroppen.

För de flesta räcker det att tvätta ansiktet varje dag. Andra kan behöva acnemedel eller mediciner.

Rösten

Struphuvud och stämband växer och ger en mörkare röst. Adamsäpplet, killars struphuvud, blir ännu synligare och större. Under tiden kan rösten variera och det blir svårt att ha kontroll på den. Det är vanligt att rösten kan svänga mellan pipig och mörk.

Mera kropp

Kvinnors höfter och mage får mer underhudsfett och det kan göra att kroppen ser lite ”rundare” ut. Män får större axlar och mer muskler.

Humöret

Många känner av en humörpåverkan under puberteten. Man kan pendla snabbt mellan att vara glad eller ledsen. 

Relationen till andra kan också påverkas. Man kan lättare blir ovän med familjemedlemmar.  Vänskap med kompisar kan också förändras. Många beskriver också att de börjar tänka mer på sex och hur kroppen fungerar. De blir förälskade. Plötsligt infinner sig även en lust till att ta på sin egen kropp och att onanera.

Utvecklingen av kroppen från barn till vuxen vara utmanande. Men starten och upplevelsen av puberteten är väldigt olika från person till person. Därför är det svårt att jämföra sig med någon annan än sig själv.