Till sidans huvudinnehåll

Könen - hur ser de ut?

Hur ser könen ut? Vad ska man använda för ord för könen? Här kan du hitta svar på det och annan allmän fakta om könen.


Vad ska man kalla det?

Det finns otroligt många smeknamn på könen. Några är kissemurra, dolme, dick, bäver, murva, pitt, mutta, kotten och mus. Du kan säkert många fler. De flesta använder olika ord för könen när de pratar med kompisar, föräldrar eller läkare.

Vissa ord passar i ett sammanhang och andra i ett annat och därför behövs flera olika ord. Snippa och snopp är ord som passar bra för yngre barns kön, innan puberteten. De flesta vuxna använder de orden också om vuxnas kön när de talar med barn.

Det är också bra att använda ord som alla förstår, som fitta och kuk. Det är vanliga ord som många tycker hänger ihop med sex och upphetsning. Alla vet också att de orden används negativt ibland. Fitta, men också kuk, kan användas som svordo­mar och fitta uppfattas då som grövre och mer nedvärde­rande.

En del är inte bekväma med alla ord och det ska man respektera, men inom RFSU tycker vi att fitta och kuk i grunden är positiva ord, eftersom de även inkluderar de yttre delarna av könen som är så viktiga för njut­ningen. Det gör till exempel inte slida eller vagina.

Hur ska det se ut där nere?

Ingen skulle påstå att alla kroppar ser likadana ut. Det är snarare så att alla personer har ett unikt utseende. Detsamma gäller könen, variationen är väldigt stor. Men båda könen består av delar som är väl­digt lika varandra i grunden. Den hud som hos ett foster blir till yttre blygdläppar blir till pung hos ett annat foster. Det är samma anlag som bildar äggstockar eller testiklar. Och både klitoris och penisskaftet har ett ollon.

Se bilder på kukar och fittor

Vill du se hur kukar och fittor kan se ut? På sidan Hur ser en fitta ut? har vi samlat 100 bilder på fittor. På sidan Hur ser en kuk ut? hittar du lika många bilder på kukar. 

Omskärelse och könsstympning

Omskärelse av penis

På en omskuren penis har man skurit bort förhuden. Utan förhud blir huden på ollonet tjockare och det kan ge ned­satt känsel på ollonet när man blir äldre, men det behöver inte bli så.

Omskärelse av fitta

Påverkan är betydligt större på många om­skurna personer med fitta, men det är väldigt olika hur en omskärelse av fitta  har gått till. På en del har man skurit bort klitoris ollon, klitoris förhud och delar av de inre blygdläpparna. Vissa får till och med könet mer eller mindre ihopsytt. Andra kan ha bränts eller prickats på klitoris av något vasst utan att något har tagits bort.

Även som omskuren kan man hitta sätt att njuta av sex. Det mesta av kli­toris finns kvar inne i kroppen, längs med könet och blygdläpparna. Andra delar av kroppen är också känsliga för beröring och förmågan att bli upphetsad finns kvar.

Om man har frågor eller problem kan man besöka en ungdomsmottagning. Amelmottagningen i Stockholm är dessutom specialiserade sig på flickor och kvinnor med erfarenhet av kvinnlig omskärelse. 

Vad säger lagen?

Omskärelse av tjejer och kvinnor är förbjudet i Sverige. Det räknas som ett allvarligt brott att genomföra ingreppet. Omskärelse av penis är däremot inte förbjudet, såvida individen inte uttrycker att de inte vill genomgå en omskärelse.