Till sidans huvudinnehåll

Trumps abortpolitik dödar

RFSU dokumentär

Trumps abortpolitik dödar

  • 0.5x
  • 1x
  • 1.25x
  • 1.5x
  • 2x

Ladda ner avsnitt

Följ våra podcast: iTunes och RSS

Om avsnittet

De som påverkas allra mest blev aldrig tillfrågade. När klockorna slår tolv på nyårsafton börjar nya regler att gälla för världens mest utsatta kvinnor. Regler som har skrivits av Donald Trump.

Podden RFSU dokumentär handlar denna gång om USA:s nya globala abortpolitik, den som kallas ”munkavle-regeln på stereoider”. The Mexico City policy, eller global gag rule som den också kallas, är ett påbud som skapats för att utrota aborter i världen men som fått helt andra konsekvenser. Hur gick det till när en moralkonservativ debatt i USA, kom att slå mot kvinnor i världens fattigaste länder? Kan Sverige och andra länder skjuta till pengar som begränsar skadorna?

I nya podden möter vi just de kvinnor som påverkas av beslutet från Washington. Ni hör de outtröttliga hjältarna som besöker byarna runt Victoriasjön i Kenya för att sprida kunskap och dela ut kondomer. Organisationen Family Health Options Kenya vägrar att ställa upp på Trumps regler. Straffet – inga dollar varken till sexualupplysning eller till p-stavar. Inom några veckor slår attacken mot kvinnors rättigheter till med full kraft. Vi frågade sexualupplysaren Dinah Odoyo om hon, nu inför det nya året, känner sig optimistisk eller pessimistisk. Och vi måste erkänna att svaret förvånar.

Medverkar gör också Pia Engstrand, ansvarig för sexuella och reproduktiva rättigheter på biståndsmyndigheten Sida.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.