Till sidans huvudinnehåll

Funkissex i vardagen – så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan, stolar, bord, armstöd, kuddar, sugkoppar och handtag - så får du sexet att funka.

Stefan Balogh arbetar som arbetsterapeut och sexolog på ”BOSSE Råd, stöd och kunskapscenter”. Han menar att för många människor är sex lika med missionärsställningen. För vissa personer som har en funktionsnedsättning är den möjlig att genomföra men för många inte alls. Det är därför viktigt, säger han, att börja med att ta reda på vad du kan göra just utifrån din kropps fysiska förutsättningar. Har du nedsatt styrka eller kraft är det bra att träffa en arbetsterapeut som du kan diskutera lösningar med. Hur kan just jag göra utifrån mina behov?

– Börja med att ställa dig själv frågan: ”hur vill jag ha sex?”, säger Stefan Balogh. Han säger också att det är få som har funktionsnedsättning i själva könsorganet och att det mer handlar om en aktivitetsbegränsning – att inte ”komma till”. Det är därför bra att inrikta sig på att använda hela kroppen och att det finns många möjligheter utöver penetrerande/omslutande sex och missionärsställningen.

– Om du har ont i kroppen kan du välja bort vissa ställningar. Missionärsställningen funkar till exempel inte om man har problem med att röra höfterna. Man måste prova sig fram med andra ställningar.

Glidlakan för ökad rörlighet

Har jag en muskelsvaghet behöver jag kanske glidlakan i sängen för att kunna röra mig bättre.
– Har jag ont i höfterna kan jag prova att ligga på sidan. Eller att inte ligga i sängen alls utan istället använda mig av bord, stolar, armstöd. Använd mycket kuddar som stöd under rygg och ben. En kan stå på golvet medan en annan ligger på sängen, föreslår Stefan Balogh.

Sugkoppar och handtag ersätter handstyrka

För personer som inte kan använda sina händer finns en stor utmaning, menar Balogh.
– Saknar du handstyrka finns det inte många sexhjälpmedel som funkar. De har nästan alltid knappar som man ska trycka på för att de ska starta, vibrera och så vidare. Det är ett tekniskt och praktiskt problem. Men med hjälp av sugkoppar och handtag kan man få det att funka ändå. Man kan till exempel fästa en dildo på sänggaveln med hjälp av en sugkopp.
Om man har en cp-skada kan man vara spastisk, och/eller ha muskelspänningar, något som kan öka om du blir sexuellt upphetsad. 

Stefan Balogh tipsar om att besöka en erotikshop som säljer sexhjälpmedel om man har möjlighet. Där är de experter och kan ofta hjälpa till att prova ut rätt tekniskt hjälpmedel som passar.