Till sidans huvudinnehåll
Publikhav på Brännbollsyran i Umeå, en av de festivaler som får besök av Dare to Care i sommar
Foto: Brännbollsyran i Umeå

6 sätt att stoppa övergrepp

Vet du vad du ska göra om du hamnar i en situation där någon utsätts för sexuella övergrepp? Läs tipsen, håll ögonen öppna och var redo att agera!

1. Tänk efter före

Vad ska du göra om du ser något som skulle kunna bli ett övergrepp? Om du har reflekterat i förväg blir det lättare att agera i stunden.

2. Hellre omtänksam än misstänksam

Ibland är det enklare att hjälpa den som är utsatt, i stället för att fokusera på den som gör fel. 

3. Sök kontakt

Se dig omkring - finns det någon mer på plats som ser samma sak som du ser? Etablera kontakt och hjälps åt. 

4. Våga vara först

Är det ingen annan som reagerar? Agera ändå! Du kan vara den första i en kedja av flera personer som förhindrar ett övergrepp.

5. Bryt situationen

Gör något som distraherar. Vad händer om du ställer en oväntad fråga eller stänger av musiken? Om du vet att ett övergrepp pågår måste du självklart göra mer än så. Hämta en ordningsvakt eller ring polisen!

6. Det är aldrig för sent

Kom ihåg att du kan vara den som hjälper efteråt. Ta kontakt, stötta och erbjud dig som vittne.

Prata om samspel, kommunikation och ömsesidighet

Listan är ett av många verktyg RFSU använder för att förebygga sexuella övergrepp på platser där många människor möts. Med projektet Dare to Care vill vi göra festivaler, klubbar, konserter och andra evenemang till trygga och säkra platser där alla kan slappna av och ha kul. På ett flertal festivaler träffar RFSU unga för att prata om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor. Håll utkik efter oss i sommar! Läs mer om Dare to Care för tryggare festivaler