Till sidans huvudinnehåll
Två ritade personer som håller varandra i handen och ler.

Berättartävlingen Sätt ord på det!

Berättartävlingen "Sätt ord på det" är tillbaka och tar emot bidrag i höst 2023. Du som är högstadielärare kan börja planera dina elevers deltagande redan nu!

Anmäl dig till RFSU:s nyhetsbrev för lärare och få uppdateringar om berättartävlingen

Berättartävlingen Sätt ord på det! handlar om att låta unga skriva och fundera över stora, svåra och känsliga saker. Vi tror nämligen att det blir lättare att säga till någon vad man vill och inte vill om man har övat sig på att prata om det svåra eller pinsamma. I en tid när många vuxna känner oro för ungas livsval och sexvanor är det extra viktigt att lyssna på ungas egna tankar och reflektioner. Kanske kan också vuxenvärlden lära sig något nytt om samtycke, sexualitet och relationer?

Så funkar Sätt ord på det!

1. Låt eleverna skriva om känslor, sex och relationer

Eleverna kan skriva om vad som helst som har med sex, känslor och relationer att göra. Formen är fri, det kan vara en novell, en låttext, spoken word eller en dikt. Berättelsen kan skildra verkligheten eller vara påhittad. Den enda begränsningen är att texten får vara max två sidor. Tävlingen är öppen för alla högstadieelever i Sverige.

2. Läraren skickar in elevernas berättelser

När hela klassen har skrivit sina berättelser skickar du som är lärare in alla texter till oss på RFSU. Tävlingen öppnar för nya bidrag under höstterminen 2023.

3. Juryn läser alla berättelser och utser vinnare 

De inkomna berättelserna bedöms av en jury, som sätter stort värde i budskap, skrivlust och personlig touch.

4. Vinnaren belönas

Vinnaren av Sätt ord på det! belönas med 15 000 kronor till klasskassan. 2022 publicerades dessutom det vinnande bidraget i en bok och 2020 spelades det in som en ljudberättelse på Storytel. 

Låt dina elever vara med och tävla hösten 2023

I höst kör vi en ny omgång med berättartävlingen. Mer information kommer att finnas på denna sida närmare inpå. Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev för lärare för att få uppdateringar.

Tidigare vinnare

2022 Sofia Wågmark, På skämt.
2020 Lukas Ståhl, Inte bara jag