Till sidans huvudinnehåll

Två streck = gravid. En serienovell om abort

Serienovellen Två streck = gravid riktar sig till unga som vill veta mer om abort, hur det går till och hur det kan kännas.

Två streck = gravid är Julias egen berättelse om att avsluta en graviditet.

Serienovellen Två streck = gravid är tecknad av Julia Hansen och utgiven av RFSU. Den innehåller Julias egen berättelse om när hon gjorde abort. Om kroppen. Om oro och frustration. Om kräks, smärta, tårar och blod. Men också om glädje och lättnad över att göra något som känns helt rätt. 

Novellen beskriver hur en abort går till, från att Julia tagit det första positiva graviditetstestet till att hon två veckor efter aborten gör ett nytt test som är negativt. 

Förberedelsen   (Kvinnoklinikens dörrar)   (Julia sitter i en stol bredvid barnmorskan på kvinnokliniken). Barnmorskan: Den här tabletten förbereder kroppen för aborten Barnmorskan: När du tar denna ska du vara säker på ditt beslut  Julia: Okej  Barnmorskan: Är du helt säker?  Julia: ja
Novellen Två streck = gravid finns att läsa och ladda ner längre ner på sidan. Den går också att beställa gratis i RFSU:s materialbutik.

Så kan du läsa Två streck = gravid

Läs Två streck = gravid i din webbläsare

Läs Två streck = gravid som pdf (6 mb)

Använd Två streck = gravid i undervisningen

I RFSU:s metodbank för undervisning om sex och relationer finns nya metoder om abort. Metoderna är framför allt anpassade för högstadiet och gymnasiet.

Läs och diskutera serienovell om abort

I den här metoden får eleverna läsa serienovellen och sedan diskutera den tillsammans. RFSU har tagit fram diskussionsfrågor som du kan utgå från. Läs och diskutera serienovell om abort. 

Frågelåda om abort

Vilka frågor om abort har eleverna efter att ha läst serienovellen? Den här metoden beskriver hur du kan arbeta med elevernas funderingar i klassrummet. Frågelåda om abort

Fakta om abort: Vad är nytt för dig?

Den här metoden är ett smart sätt att förmedla fakta om abort och aborträtten.  Genom att ställa frågan "vad av detta var nytt för dig?” kan du förmedla både kunskap och ge eleverna möjlighet att reflektera. Fakta om abort: Vad är nytt för dig?