Till sidans huvudinnehåll
Två ritade personer som håller varandra i handen och ler.

Sätt ord på det!

"Sätt ord på det" är en berättartävling för högstadieelever. Förra året fick vi in över 800 berättelser om sex, känslor och relationer av engagerade elever runt om i landet!

Varför en berättartävling?

Med tävlingen "Sätt ord på det" vill RFSU och Författarförbundet uppmuntra unga att skriva och sätta ord på stora, svåra eller känsliga saker. Om man kan prata om sånt som är osäkert (och kanske lite pinsamt) blir det lättare att säga till någon vad man vill och inte vill. Det är också ett sätt att lyfta ungas egna tankar och reflektioner kring sex och relationer i en tid där vuxenvärlden ofta oroar sig för ungas sexvanor.

Var med och tävla med startskott under Vecka SEX!

Vecka SEX är vår årliga kampanjvecka för att lyfta sexualundervisningen till nya höjder. Under Vecka SEX 2022 (7-13 februari) kommer vi att börja ta emot tävlingsbidrag. Mer information kommer att finnas närmare inpå Vecka SEX!

Sex, känslor, relationer, samtycke...

Din berättelse kan handla om vad som helst som har med sex, känslor och relationer att göra. Under Vecka SEX 2022 har vi ett särskilt fokus på samtycke — kan det vara något att hämta inspiration från?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa information kring framtida tävlingar!

Anmäl dig här

Läs också: 

Så fick RFSU:s tävling 800 unga att skriva om känslor och sex
Vecka SEX

 

Om berättartävlingen Sätt ord på det 2019-2020:

Under hösten 2019 lanserade RFSU tillsammans med Författarförbundet och Storytel en skrivartävling för Sveriges alla högstadieskolor. 

Över 800 bidrag kom in! Vi fick läsa om trevande förälskelser och passionerade möten, magiska flygande pizzor och hjärtskärande mobbningshistorier, svåra komma ut-processer och innersta hemligheter. Vi imponerades över alla de fantastiska berättelser vi fick ta del av, och blev både rörda och ödmjuka inför att vi fått denna inblick i elevernas liv, känslor och fantasi. 

Efter ett juryarbete som inte var enkelt kom juryn till slut fram till en vinnare och fem andrapristagare. Vinnaren fick 15 000 kr till klasskassan och alla finalister fick sina texter inlästa hos Storytel. Tävlingen avslutades 16 november 2020. 

Vinnaren Lukas Ståhl tillsammans med Annika Hofsten, lärare på Värmdö Skärgårdsskola.

Finalistbidragen av Sätt ord på det!

Mystisk låda i garderoben
Skriven av: Elin Gerdin, Arenaskolan, Timrå.

Kär i min allra bästa vän
Skriven av: Elissa Lamti, Parkskolan, Östersund.

Kärlek vid sjön
Skriven av: Noah Eggerstedt Ungesson, Dalsundskolan, Åkarp.

En dröm
Skriven av: Anton Adra, Nivrenaskolan, Sundsvall.

Inte bara jag (vinnare)
Skriven av: Lukas Ståhl, Värmdö Skärgårdsskola, Stockholm.

Mer än du vet
Skriven av: Annie Ahlgren, Båtsmansskolan, Mölnlycke.


Läs också: 

Hans spoken word vann bland 800 bidrag

 

Så utsågs vinnaren av Sätt ord på det!

En jury med representanter från RFSU, Författarförbundet och Storytel bedömde alla berättelser utifrån budskap och innehåll, uttryckförmåga och engagemang samt skrivlust och språkkänsla.

Juryn för tävlingen Sätt ord på det! 2019-2020:

Anna Ahlund, lärare och författare.
Marit Sahlström, lärare och författare.
Maria Fagerberg, författare och styrelseledamot i Författarförbundet.
Hans Olsson, författare och sakkunnig skolfrågor RFSU.
Johanna Thydell, content manager på Storytel och ungdomsförfattare.

Vi arrangerar tävlingen Sätt ord på det!

Sveriges Författarförbund är en facklig organisation som bildades 1893 och organiserar verksamma författare och litterära översättare.

Storytel är norra Europas största streamingtjänst för ljudböcker och e-böcker. Storytels vision är att göra världen till en mer empatisk plats, genom fantastiska berättelser som kan delas och uppskattas av vem som helst, var som helst och när som helst.