Till sidans huvudinnehåll

Varför en 3D-klitoris?

Vet ni vad det här är för något? Den frågan inleder många av RFSU:s upplysningspass i klassrum, på häkten, fritidsgårdar och hvb-hem över hela Sverige. 3D-klittan har blivit en oumbärlig del av RFSU:s sexualupplysning.

– Det är praktiskt att kunna skicka runt något att klämma och känna på i undervisningen. Idag vet ganska många ungdomar att modellen föreställer en klitoris, men kunskapen har fortfarande inte nått alla, säger Jesper Setréus, sexualupplysare och föreningsutvecklare på RFSU.

Verktyg för samtal om kropp, sex och relationer

3D-klitoris har många användningsområden. Genom att visa upp den röda lilla plastklittan kan Jesper Setréus och hans kollegor förklara att klitoris är betydligt mer än en "knapp". Samtidigt krossar de myter om kvinnors sexualitet och förmåga att njuta. Faktum är att klitoris svällkroppar är ungefär lika stora som svällkropparna på en kuk. Könsorganen är alltså inte så olika som många tror.

Dessutom går 3D-klitoris att använda för att leda in diskussionerna på känsligare frågor som könsstympning och kvinnlig omskärelse.
– Med 3D-klitoris kan vi på ett enkelt sätt förklara det svåra. Allt går inte att skära bort vid en könsstympning, klitoris finns faktiskt fortfarande kvar inuti, säger Jesper Setréus.

Hitta klittan – kampanj för kvinnors njutning

Det var under våren 2017 som RFSU för första gången visade upp 3D-klitoris – en modell över klitoris i naturlig storlek. I flera kampanjer satte vi kvinnors sexualitet och njutning i fokus.  

Sedan dess har tusentals 3D-klittor delats ut under RFSU:s sexualupplysningspass i skolor, på fritidshem, hvb-hem och häkten.
– Alla våra informatörer får en under sin utbildning. Jag beställer säkert 400 om året, säger Jesper Setréus.

Vill du ha en egen 3D-klitta? Beställ ditt exemplar i RFSU:s webbshop