"Ingenting ska vara tabu att prata om"

På Caroline Erikssons stödboende för ensamkommande i Uppsala bor ungdomar från hela världen. För två år sedan gick hon och hennes kollegor en kurs i att prata om sex på lättare svenska.

Caroline Eriksson, integrationshandledare i Uppsala
“Kursen hjälpte oss att få en samsyn kring vilka värderingar som ska råda. Att ingenting ska vara tabu att prata om.”
Caroline Eriksson, integrationshandledare på Uppsala kommun, gick RFSU:s kurs

På stödboendet Boye i Uppsala bor 17 ungdomar upp till 21 år, de flesta är killar och kommer från länder som Afghanistan, Pakistan och Eritrea.

Här bor man i egen lägenhet och sköter sig själv med stöd av personal en del av dygnets timmar. På väggarna sitter affischer från den digitala ungdomsmottagningen UMO och broschyrer från organisationer som jobbar med sex och sexualitet finns utlagda. Tanken är att visa att allt är okej att prata om, och att kunskapen alltid ska finnas nära.
– Ibland tar någon en broschyr och kommer sen in och ställer en fråga, säger Caroline Eriksson, integrationshandledare på Uppsala kommun.

Kursen hos RFSU gav samsyn och möjlighet till samtal

Hon har gått flera kurser inom ämnet sex och migration, både på Studieförbundet Sensus och genom RFSU. 2018 gick hon tillsammans med sina kollegor kursen Nyfiken hos RFSU, en kurs i att prata om sex och kroppen när man jobbar med unga nyanlända.

– Att gå den här kursen gjorde att jag och mina kollegor fick en samsyn kring vilka värderingar som råder och ska råda. Att ingenting ska vara tabu att prata om. Det gjorde också att vi i personalen började prata om saker som vi kanske inte gjort annars. Och om man inte kan prata om saker med sina kollegor kan man inte prata om det med ungdomarna heller, säger hon. 

“Om man inte kan prata om saker med sina kollegor kan man inte prata om det med ungdomarna heller”
Caroline Eriksson, integrationshandledare, gick RFSU:s kurs

Viktigt att skapa en relation

Och mycket frågor blir det, kanske inte främst om sex men om annat som rör kärlek och relationer.
– Vi har en inbjudande atmosfär och alltid öppna dörrar, det gör att det kommer upp mycket frågor. Hur närmar jag mig någon? Vad betyder det att hon gör såhär? Mycket sådant.

Det viktigaste är att skapa tillit och en relation där man kan prata om saker.
– Har man en bra relation kan man prata om precis vad som helst, säger hon.

Anmäl dig till konferensen Sexuell hälsa och migration

Alla du möter har ett sexliv. RFSU:s konferens ger dig verktygen du behöver när du möter personer som migrerat till Sverige.

Torsdag 10 oktober klockan 08.30-16.00 i Bryggarsalen på Norrtullsgatan 12N i Stockholm. Avgift 500 kronor inklusive lunch och fika.

Så anmäler du dig

Konferensen Sexuell hälsa och migration