Till sidans huvudinnehåll

Ge ensamstående rätt till insemination (SvD)

Samma dag som artikeln nedan publicerades beslutade Sveriges riksdag att inte ge ensamstående kvinnor rätt till insemination.

I dag kan riksdagen ändra på en obegriplig orättvisa. Men antagligen kommer partitaktik att stoppa denna reform. För så här är det: Alla heterosexuella kvinnor som lever med en man rätt att försöka bli gravida genom insemination. Alla bi- och homosexuella kvinnor som lever med en kvinna har det också. Ensamstående kvinnor är det enda undantaget.

Denna ”omsorg” gäller dock inte adopterade barn. Ensamstående kvinnor har sedan flera år möjlighet att bli adoptivföräldrar och det är idag många adopterade barn som lever med en ensamstående mamma.

Men när det gäller insemination är det stopp. Det har lett till att svenska kvinnor åker till Danmark där behandlingen är möjlig. Men de barn som föds efter danska insemineringar kan sällan få kunskap om sitt genetiska ursprung eftersom danska spermadonatorer oftast är anonyma.

RFSU anser att barn har rätt att kunna få vetskap om sitt genetiska ursprung. Den uppfattningen har stöd i den svenska lagstiftningen. Att ensamstående kvinnor får möjlighet att bli gravida i Sverige skulle stärka deras blivande barns rätt till kunskap om sitt genetiska ursprung.

Detta kan ske redan i dag då riksdagen ska fatta beslut om rätten till insemination även ska gälla ensamstående (om inte frågan blir uppskjuten).

Mycket talar dock för att det inte blir så eftersom socialutskottet föreslagit att riksdagen säger nej.

Såväl Folkpartiets som Centerns partistyrelser har fattat beslut om att jobba för frågan och samtliga partier i oppositionen är för ensamståendes rätt till insemination.

Trots det riskerar frågan nu att stupa på regeringens behov av att hålla ihop alliansen.

Ensamståendes möjlighet till insemination är en logisk, mänsklig och angelägen reform som knappast hotar statens finanser. Därför uppmanar RFSU alla riksdagsledamöter att avskaffa denna obegripliga orättvisa, och inte låta sig styras av partitaktiska överväganden.