Till sidans huvudinnehåll

Informera kvinnor om alternativen till p-piller

Viktigt att belysa preventivmedlets risker – men överdriv dem inte heller.

Under den senaste tiden har vi kunnat följa rapportering om p-piller och dess risker. Unga tjejer berättar om hur de fått p-piller utskrivna utan att knappt ha efterfrågat det och många uttrycker en oro och ovilja mot att använda p-piller som preventivmedel.

För att alla ska ges möjlighet att kunna njuta av sin kropp och sexualitet krävs en reell valfrihet vad gäller preventivmedelssorter. Detta förutsätter information om olika alternativ som finns tillgängliga, samt för- och nackdelar med de olika sorterna. Tjejers och kvinnors frågor och oro måste tas på allvar och inte bagatelliseras.

I Sverige godkändes p-pillret 1964 efter att kvinnorörelsen och medierna påverkat opinionen. P-pillret innebar en revolution för kvinnors möjlighet att kunna bestämma över sina kroppar och sexualitet och själva kunna fatta beslut om, och när, de ville bli gravida.

I dag, 50 år efter p-pillrets intåg, använder uppskattningsvis 100 miljoner kvinnor världen över preventivmedlet, samtidigt som 200 miljoner kvinnor saknar tillgång till preventivmedel.

Att kunna bestämma om, och när, man vill bli gravid är centralt för att kunna bestämma över sitt liv och det är därför viktigt att de som i dag saknar tillgång till preventiv­medel får det.

P-piller är det vanligaste preventivmedlet för att undvika oönskade graviditeter. Det är viktigt att riskerna med p-piller belyses, men de ska inte heller över­drivas. P-piller passar många, men inte alla. Med användningen av p-piller ökar risken för blodpropp, men risken är mindre än under en graviditet och vi reagerar olika på hormonella preventivmedel.

En produkt som blev tillgänglig för femtio år sedan behöver inte längre vara den bästa metoden utifrån dagens förutsättningar. Det är därför viktigt att vi erbjuds chans att välja metod och att forskningen på nya metoder fortsätter.

På vår egen klinik, RFSU-kliniken, möter våra barnmorskor allt fler kvinnor som efterfrågar hormonfria alternativ eller preparat med låga hormonhalter. Alternativ som olika typer av spiraler, pessar och minipiller (utan östrogen) har blivit allt mer populära.

En vanlig föreställning är att p-piller i princip skulle vara det enda alternativet för kvinnor som inte har fött barn. Detta stämmer inte och det är avgörande med korrekt information. För dem som inte vill använda hormonella preventivmedel finns både kopparspiral och pessar.

Tidigare var rekommendationen att spiral inte skulle föreslås till kvinnor som inte fött barn. Socialstyrelsens rekommendation kring detta är sedan många år ändrad, men fortfarande möter vi många som inte känner till det och vi måste bli av med detta missförstånd.

Olika preventivmedel passar olika bra för olika människor, något som också kan skilja sig åt under livet. Det går inte att hitta en och samma metod som passar för alla. Ingen annan än kvinnan själv kan och ska fatta beslut om vilket preventivmedel hon önskar använda. Det måste därför finnas en mångfald av preventivmedel och kunskap bland dem som för­skriver, samt en vilja att till­godose individuella behov.

Målet med RFSU:s arbete är att alla ska ges möjlighet att njuta av sin sexualitet. För att nå dit krävs möjligheten att praktisera säkrare sex för att undvika sexuellt överförbara infektioner och oönskade graviditeter. I praktiken betyder det att både kvinnor och män ska ges reella valmöjligheter och erbjudas olika typer av preventivmedel.

Kristina Ljungros