Till sidans huvudinnehåll

P-piller passar många men inte alla

Yonna Waltersson skriver i sin debattartikel ”Bränn p-pillren” i Dagens arena att kvinnor blir påtvingade p-piller och att man inte tar biverkningar och besvär på allvar. Det är allvarligt; ingen skall påtvingas ett preventivmedel hen inte vill ha och biverkningar och besvär ska alltid tas på allvar, men lösningen är inte att bränna p-pillren.

För att alla ska ges möjlighet att kunna njuta av sin kropp och sexualitet krävs tillgång till preventivmedel som passar individen och den livsfas personen befinner sig i. Med bra information om vilka preventivmedelsalternativ som finns, inklusive p-piller och kunskap om hur kroppen fungerar ökar chanserna att göra bra val.

” Lösningen är inte att bränna p-pillren.”

När Sverige legaliserade p-pillret 1964 innebar det en revolution för kvinnors möjlighet att kunna bestämma över sina kroppar och sexualitet. Sedan dess har kvinnor i Sverige själva kunnat fatta beslut om, och när, de vill bli gravida. I dag, 50 år efter p-pillrets intåg, använder uppskattningsvis 100 miljoner kvinnor världen över preventivmedlet. Även om många trivs bra med p-piller gör inte alla det.

Nu finns andra preventivmedel och alternativ, även för kvinnor som aldrig varit gravida, och därför är det ett självklart krav att möta alla som efterfrågar preventivmedel med kunskap om olika alternativ och dess biverkningar, samt med respekt för individens önskningar och val så att hen kan välja ett preventivmedel hen känner sig trygg med.

De RFSU-klinikens barnmorskor möter efterfrågar både p-piller och andra preventivmedel. Det breda preventivmedelsutbudet erbjuder alltifrån olika sorters kondomer, spiraler, pessar, p-stavar, p-ringar, minipiller (utan östrogener), p-piller och mycket annat. Det ska alltid vara upp till individen att välja det som passar, känns och verkar bäst.

Att bestämma över sin egen reproduktion är en viktig rättighet och för att kunna göra det behövs information och tillgång till bra preventivmedel. RFSU ser därför behov av att öka forskningen på andra former av preventivmedel, och då inte minst för män.

God preventivmedelsrådgivning ska vara en rättighet för alla.

Kristina Ljungros
Förbundsordförande för RFSU, Riksförbundet för Sexuell Upplysning