Till sidans huvudinnehåll

Ingen ska behöva vara rädd för att föda barn i Sverige

Barnmorskebristen är skriande, allt fler gravida måste åka allt längre för att föda och kvinnor skickas hem med kroppar som inte fungerar. I dag samlar socialminister Lena Hallengren (S) till ett möte om den svenska förlossningsvården. Vi säger: vården före, under och efter en förlossning måste utredas. Det här duger inte längre, skriver Hans Linde, RFSU, och Mia Ahlberg, Svenska Barnmorskeförbundet i Göteborgsposten.

Runt om i Sverige debatteras bristerna i förlossningsvården. Oavsett om vi väljer att kalla det för en BB-kris eller inte, så är det ett faktum att många måste leva med skador, smärta, läckage och obesvarade frågor långt efter en graviditet. I dag samlar socialminister Lena Hallengren till ett möte om den svenska förlossningsvården och vi manar till förändring.

Vården måste utredas

Svensk förlossningsvård har inte utretts på 70 år. År efter år rapporteras det i stället om barnmorske- och platsbrist inför sommaren, dikesförlossningar, nedlagda BB-avdelningar och en bristfällig eftervård. Kvinnor blottar historier om sina trasiga underliv för att få till stånd en förändring. Regeringen har tidigare skjutit till pengar, regionpolitikerna lovade satsningar inför valet förra året. Men trots ljusglimtar, är bristerna fortfarande ett faktum.

Det är bra att Lena Hallengren träffar berörda parter i dag. Men det behövs mer. Vi kräver att det tillsätts en statlig utredning som tittar ordentligt på var bristerna finns, vad de beror på och hur de ska åtgärdas. Målet måste vara att ingen ska behöva känna oro inför en förlossning, oavsett var i Sverige man bor.

Kräver rättvisa och jämlikhet

RFSU startade en Mammalinje inför valet för att synliggöra bristerna i eftervården. Det var en stödtelefon för personer som fött barn och led av kroppsliga besvär efter sin förlossning. Massor med kvinnor hörde av sig. De var ledsna, sjuka och hade ingen aning om vart de skulle vända sig. Så kan vi inte ha det.

I flera år har RFSU och Barnmorskeförbundet uppmärksammat bristerna i den svenska förlossningsvården och lyft konkreta förslag på förändringar. Så länge vi inte har en rättvis och jämlik vård ger vi oss inte. Nu är det hög tid att ta ett helhetsgrepp och utreda den svenska förlossningsvården. Alla gravida ska kunna lita på svensk förlossningsvård.

Hans Linde, förbundsordförande RFSU
Mia Ahlberg, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet