Olämpligt låta konservative Tonio Borg sköta EU:s hälsa

Tonio Borg är abortmotståndare, vill förbjuda skilsmässor och anser att hbt-personer inte förtjänar rättigheter. Han kan nu bli ansvarig för hälsofrågor i EU.

EU:s hälsokommissionär ska bytas ut och Malta har nominerat sin utrikesminister Tonio Borg som efterträdare. Borg är radikal abortmotståndare och leder landets  kristna, nationalistiska parti.

Den europeiska kommissionens ordförande har godkänt nomineringen. Om Borg får befattningen kommer han att ha ansvaret för alla EU:s insatser och strategier som har med hälsa att göra. Bland annat riktade till utsatta grupper som ungdomar, ensamstående mödrar, hbt-personer och migranter.

”Vi ska bara skydda dem som förtjänar skydd.”Tonio Borg om hbt-personers rättigheter

Borg stödjer öppet anti choice-grupper som ”Gift of life”. Han anser att livet startar vid befruktningen och att det nybildade embryot ska ha rättigheter som står över den gravida kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. Därför ska abort förbjudas även om kvinnan utsatts för våldtäkt eller incest. Kvinnor som gör abort riskerar upp till tre års fängelse. På Malta råder redan Europas strängaste abortförbud och Tonio Borg vill skärpa lagen ytterligare.

2011 var röstade han även nej till att tillåta skilsmässor i landet. Han vill inskränka hbt-personers rättigheter, bland annat genom att inte låta dem ingå i samlevnadslagstiftningen . ”Vi ska bara skydda dem som förtjänar skydd” är ett av hans uttalanden i frågan.

RFSU:s globala paraplyorganisation IPPF har protesterat mot att Borg ska bli kommissionär och i veckan skrev RFSU under ett upprop initierat av Catholics by choice. Uppropet uttrycker starka farhågor om att Tonio Borg kan komma att påverka andra medlemsländer med sin konservativa ideologi. ”Mr Borg är oägnad att representera eller tjänstgöra det europeiska folket”, avslutas brevet, som skrivs under av 16 organisationer från hela Europa.

”Borg är en dinosaurus.”EU-parlamentarikern Cecilia Wikström

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har också reagerat och säger bland annat att hon ska göra allt för att få parlamentet att rösta nej.

- Det är en stor, fet, präktig råskandal att de skickar oss, inte en kommissionär, de skickar oss en dinosaurus.

När Borg frågades ut inför uppdraget i tisdags lovade han att göra ett bra jobb.

- Jag ska arbeta oberoende, objektivt - och framför allt europeiskt, inledde han.

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, är fortsatt skeptisk.

- Tonio Borg är helt olämplig som hälsokommissionär.

Foto: europarl.europa.eu