Till sidans huvudinnehåll

Rätten att bestämma över sin egen kropp

Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och dyrt att få tag på.

Abort är i många länder förbjudet även om kvinnan blivit våldtagen, om graviditeten utgör en fara för hennes liv eller om hon är självmordsbenägen.

För att kvinnor ska kunna ha samma möjligheter som män till utbildning, arbete, hälsa och kunna delta i det sociala och politiska livet - måste de kunna bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion. Aborträtten är en förutsättning för ett hållbart och jämställt samhälle.

I Europa idag ser vi en backlash gällande kvinnors rättigheter med ett växande abortmotstånd när socialkonservativa och nationalistiska vindar blåser. 

Men att förbjuda abort leder inte till att färre kvinnor gör abort. Det enda resultatet blir att fler aborter görs osäkert och illegalt. Miljontals kvinnor lider av komplikationer i samband med osäkra aborter och varje år dör runt 50 000 kvinnor efter ingreppen.

Ingreppen görs ofta sent i graviditeten, ofta används smutsiga instrument och det är vanligt förekommande att aborten genomförs av kvinnan själv eller av personer som inte är kunniga.

Enligt WHO genomförs drygt 20 miljoner osäkra aborter årligen, vilket motsvarar 48 procent av samtliga aborter.