Till sidans huvudinnehåll

Revolution i Polen: vad är det egentligen som händer?

Det här är en transkription av en film skapad av RFSU till våra sociala medier-kanaler.

Titta på filmen på Facebook: Revolution i Polen — Vad är det egentligen som händer?

Abort har varit i princip förbjudet i Polen sedan 1993, med några få undantag: när graviditeten har orsakats av våldtäkt eller incest; när den gravidas liv hotas; och på grund av svåra fosterskador.

Den 22 oktober beslutade författningsdomstolen i Polen att rätten att göra abort på grund av svåra fosterskador strider mot grundlagen.

2017 genomfördes 1 057 lagliga aborter i Polen, varav 98% var på grund av svåra fosterskador. Bara 22 stycken skedde på grund av hot mot den gravidas liv.

Och hur många fick tillstånd att göra abort under våldtäkt- och incestundantaget? 0. Detta "undantag" finns bara i lagboken, inte i verkligheten.

Därför kan det här senaste försöket att inskränka aborträtten närmast beskrivas som ett totalförbud.

Det var illa nog att den försvinnande lilla aborträtt som fanns kvar skulle släckas. Bara 15% av polackerna stödjer förslaget. Men de stora protesterna som bröt ut över hela landet handlar om något större: Hotet mot demokratin och mänskliga rättigheter under den högerextrema regeringen.

Författningsdomstolen som fattade beslutet har, när den fungerar som den ska, en viktig roll i att upprätthålla rättssäkerheten. Men sedan 2015 har president Duda manipulerat vilka som sitter i och styr över domstolen.

Detta har inte gått obemärkt förbi. I september fördömde Europaparlamentet författningsdomstolens bristande självständighet och legitimitet. På grund av denna kris har EU-kommissionen också föreslagit att medlemsstaterna ska behöva följa EU:s värderingsgrunder för att kunna erhålla EU-finansering.

Beslutet om att inskränka aborträtten är bara ett exempel på hur mänskliga rättigheter kan hotas när rättsväsendet politiseras. Detta blev även tydligt när de fredliga demonstrationerna trycktes ner med våldsamma metoder av polisen.

RFSU jobbar på alla sätt vi kan, i samarbete med systerorganisationer och andra nätverk runt om i Europa, för att sätta press på de som har makt och inflytande internationellt.

Vill du hjälpa? Bli medlem i RFSU eller stötta vår polska systerorganisation Federa. Swisha din gåva till RFSU på 90 06 099 och märk med Polen så skickar vi pengarna vidare.