Till sidans huvudinnehåll

Världens farligaste abortförsök

Hur kan säkra aborter rädda liv?

Världen över blir flickor och kvinnor gravida mot sin vilja och ser abort som sin enda utväg. Problemet är att en fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort är förbjudet eller bara tillåtet om kvinnans liv är i fara. Och i många fler är det nästan omöjligt att få tag på säkra, lagliga aborter. Det leder till att gravida tar till desperata metoder som allt för ofta kostar dem livet. Om du hade kunnat göra en säker abort via sjukvården hade de sluppit ta sådana livsfarliga risker.

Vilka drabbas hårdast när aborter är osäkra?

ALLA drabbas av att aborter är olagliga. Unga och fattiga kvinnor är de som drabbas värst och främst riskerar sin hälsa och sitt liv. Det beror på att de oftast inte har ett annat val än att göra aborten själv eller ta hjälp av en kvacksalvare. De har också svårare att få hjälp med vård efter ingreppet. De som har pengar har större möjlighet att få hjälp på en privat klinik. I konflikt eller naturkatastrof är tillgång till hälso- och sjukvård ytterst begränsad och mödradödligheten ökar. Möjligheten till abort blir givetvis också ytterst begränsad, samtidigt som det sexuella våldet ökar när det är krig. 

Vad har abort med mödradödlighet att göra?

Osäkra aborter är en stor anledning till att så många kvinnor dör varje år. Varje år dör tiotusentals kvinnor och 7 miljoner kvinnor får allvarliga skador och vårdas på sjukhus. Mörkertalet är stort. För att minska mödradödligheten måste helt enkelt tillgången till säkra aborter öka. 

Hur jobbar RFSU med frågan?

RFSU anser att aborträtten är en mänsklig rättighet. Vi har valt att fokusera på ett område som andra oftast väljer bort. RFSU arbetar med organisationer världen över för att fler ska få tillgång till bra sexualupplysning, preventivmedel och säkra aborter. Vi jobbar politiskt inom EU och FN för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras.