Barnvagnsmarschen i Stockholm avslutades i Humlegården.

Barnvagnsmarschen väckte engagemang över hela landet

Att årets Barnvagnsmarsch var flyttad från 8 mars till dagen innan Mors Dag innebar soligare, eller åtminstone varmare, marscher i hela landet. Från Kalix i norr till Malmö i Söder marscherade människor på hela fyrtionio orter mot mödradödlighet.
– Det känns fantastiskt! Jag är så glad över det starka engagemang som visats. Tillsammans gör vi skillnad när vi visar politiker och omvärlden vad som behöver göras för att kvinnors rättigheter ska tillgodoses, säger Emma Güntner, projektledare för Barnvagnsmarschen på RFSU:s förbundskansli.

En marsch, 49 orter och ett stort engagemang

Lördagen 26 maj 2018 gick människor på hela 49 orter i Sverige i Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet och för allas rätt att överleva sin graviditet. På många håll gassade solen och temperaturen var hög för att vara Sverige i maj, men det hindrade ändå inte unga som gamla att stå upp för kvinnors värde.

 

Isabella Lövin tog emot politiska krav

I Västerås räckte Hanna Knutsson, ordförande för RFSU Örebro, över våra politiska krav till biståndsminister Isabella Lövin och ställde frågan hur regeringen ska säkerställa att dessa möts.
– När Trump drog tillbaka finansiering till organisationer som informerar om säkra aborter tog vi omedelbart initiativ till en konferens som heter She decides och lyckades mobilisera ny, internationell finansiering till SRHR. Jag är stolt över att Sverige är en av de största givarna till SRHR i världen. Vi kommer inte att vara nöjda förrän alla kvinnor har rätt till sin egen kropp. Vi är tacksamma för RFSU som är en erkänd världsledare i de här frågorna. Ni är enormt viktiga för kvinnors liv och säkerhet runt om i världen. Den glöd och kompetens ni har är helt fantastiskt, sa Isabella Lövin.

Hanna Knutsson, ordförande i RFSU Örebro och Isabella Lövin, biståndsminister vid marschen i Västerås.

I Stockholm fick dessutom marschen besök av riskdagens tvärpolitiska SRHR-grupp som också tog emot våra politiska krav. Och de betonade att Sverige ska arbeta för att förbättra förlossningsvården och arbeta mot mödradödligheten i världen oavsett hur valet går i höst.

På bilden: Maria Bergström (RFSU) och en del av riksdagens tvärpolitiska SRHR-grupp. Från vänster: Caroline Szyber (KD), Christina Örnebjär (L), Maria Willner (S) och Karin Rågsjö (V).

Många lokalföreningar lyfte frågan om förlossningsvården

Många lokalföreningar passade på att sätta förlossningsfrågan i ett svenskt perspektiv. Det här är ju en fråga som RFSU vill lyfta inför valet i höst.
– Är man gravid i Skåne så vet man inte var man ska föda. Det beror på att politikerna inte prioriterar kvinnors hälsa. Man tror att vi kommit i mål eftersom vi har en bra förlossnings- och mödrahälsovård och skjuter inte till tillräckligt med pengar. På lokal och regional nivå så är detta viktiga valfrågor. Det är där man kan påverka, sa Sara Alfredsson, ledamot i RFSU:s förbundsstyrelse till Sydsvenskan under Barnvagnsmarschen i Malmö.

“Det är farligare att vara gravid än att vara soldat.”
Hans Linde, ordförande RFSU

RFSU:s ordförande Hans Linde deltog i marschen tillsammans med RFSU Umeå. Ett hundratal personer samlades vid Renmarkstorget för att visa sitt stöd för alla de kvinnor som runt om i världen riskerar att dö på grund av att de är gravida.
– 9 av 10 dödsfall kan förhindras med politisk vilja och resurser och värst utsatta är kvinnor i fattiga och krigsdrabbade länder. I Afghanistan är det långt farligare att bli gravid än att vara utländsk soldat, sa Hans.

RFSU:s ordförande Hans Linde deltog i marschen i Umeå.

Det var ett stort medialt intresse för årets marsch runt om i landet, här är ett utplock:

Här kommer lite fler mäktiga (och gulliga) bilder från Stockholmsmarschen:

Efter marschen var det babydisco för de minsta tillsammans med RFSU Stockholm och DJ Beam.

Vill du se mer? Besök Barnvagnsmarschen på facebook