Till sidans huvudinnehåll
Barnvagnsmarschen anländer Skeppsbron i Stockholm. Två funktionärer i rosa västar håller i en flagga med texten "Vi marscherar för gravida i världens kriser". Under flaggan går en sambaorkester med färgglada kläder.

Barnvagnsmarschen 2019

3 000 människor som marscherade mot mödradödlighet på 54 orter i hela landet. Barnvagnsmarschen 2019 slog alla rekord.

Barnvagnsmarschen ägde i år rum på 54 orter, fem fler orter än 2018. Från Gällivare i norr till Malmö i söder marscherade människor för gravida i världens kriser. Uppskattningsvis 3 000 personer deltog på marscherna runt om i landet. 

Föräldrar med barn i famnen dansar i Batteriparken i Stockholm under Barnvagnsmarschen 2019.

Lyckat samarbete med Läkare i världen, Läkare utan gränser och Kvinna till kvinna

Årets tema för Barnvagnsmarschen var mödradödlighet i kriser, konflikter och katastrofer. Katastrofhjälp fokuserar ofta på mat, vatten och tak över huvudet, men kvinnor fortsätter vara gravida och föda barn även i humanitära kriser.

För kvinnor som lever i ett utsatt område är risken för komplikationer av en graviditet eller förlossning ännu större. De oönskade graviditeterna ökar, allt för ofta till följd av sexuella övergrepp. Mödradödligheten är värst i samhällen drabbade av en humanitär kris. Över 500 kvinnor dör varje dag av en graviditet eller förlossning i dessa områden.

RFSU arbetar för att sexuella och reproduktiv hälsa och rättigheter ska vara en självklar del för organisationer som verkar på plats och i det svenska biståndet.

I år fick marschen draghjälp av Läkare i världen, Läkare utan gränser och Kvinna till kvinna. De spred budskapen på sociala medier och deltog främst på marschen i Stockholm, men deltog också på andra platser i landet.

Engagerade arrangörer i hela landet

Barnvagnsmarschen anordnades i år av nio lokalföreningar och 45 privatarrangörer. Anna Kanwar i Skellefteå anordnade marschen för första gången och berättade i tidningen Norran om sitt engagemang:

– Jag fick min son Cornelis i november förra året och nu när jag blivit mamma tar jag till mig de här frågorna extra mycket. Även under graviditeten kunde jag få tankar om att något skulle hända innan eller under själva förlossningen. Tänk då hur det måste vara på platser i världen där mödradödligheten är mycket vanligare.

En kvinna tittar på kläder till försäljning under loppisen efter Barnvagnsmarschen 2019.

– Det känns väldigt roligt att det blev rekord i antal marscher. Arrangörerna har varit otroligt engagerade, säger Johanna Lervik, produktionsledare för Barnvagnsmarschen. 

En av årets nyheter var att avsluta barnvagnsmarschen med en loppis där alla intäkter gick till RFSU:s arbete mot mödradödlighet.

– Vi har fått positiv feedback kring loppisen och det ska bli kul att se hur den kan utvecklas i framtiden, säger hon. 

Utvärderingen av Barnvagnsmarschen 2019 är redan igång

I utvärderingen av marschen beskriver de som gått marschen eller följt oss i sociala medier hur de upplevde marschen:

"Så fantastiskt initiativ att ordna detta! Jag fick åka en bit då det inte fanns på min ort men skulle gärna hjälpa till för att kunna ordna en här hos oss!"

"Var verkligen helt underbart att vara med i marschen med min son, kändes som vi genom att gå marschen gjorde stor nytta"

"Otroligt bra initiativ med marschen!"