Till sidans huvudinnehåll

Barnvagnsmarschen 2.0

Barnvagnsmarsmarschen är RFSU:s årliga marsch mot mödradödligheten i världen

I oktober händer Barnvagnsmarschen 2.0!

Barnvagnsmarschen har pågått sedan 2010. Varje år samlas tusentals människor på ett femtiotal orter i hela landet för att manifestera mot mödradödlighet. I år blir det ett unikt format, ett Barnvagnsmarschen 2.0, anpassat för att ta hand om varandra under rådande världsläge med Covid-19.

2020 får varje deltagare en egen barnvagnsmarsch. En mängd barnvagnspromenader kommer att fylla Sveriges karta från norr till söder. Den 22-27 oktober marscherar vi längre än någonsin mot mödradödlighet! 

Kom med du också! Läs mer om hur du engagerar dig här!

Hur fungerar Barnvagnsmarschen?

  • Surfa in på Barnvagnsmarschens kampanjsida som lanseras strax innan marschen. (Håll utkik!)
  • Sätt din egen marsch på kartan och se var andra människor marscherar runt om i landet.
  • Sök upp en ambassadör på en plats nära dig och tanka kunskap om mödradödlighet, pepp och ett fint regnskydd.

Hur blir jag ambassadör för Barnvagnsmarschen?

  • Genom att bli ambassadör bidrar du till att sprida det viktiga budskapet om mödradödlighet. Du blir en del av en folkrörelse som står upp för allas rätt att överleva sin graviditet. 
  • Som ambassadör anordnar du en "barnvagnsmack" på din ort. Där förmedlar du information om mödradödlighet, inspirerar människor att delta i marschen samt delar ut regnskydd och väskor.
  • Inga förkunskaper krävs, RFSU hjälper dig med allt du behöver för att komma igång! Du får ett kostnadsfritt paket med lathundar och roligt kampanjmaterial.

Att bli ambassadör är enkelt och du lägger ditt engagemang på en nivå som passar dig. Fyll i dina uppgifter i intresseformuläret så hör vi av oss och berättar mer!

Intresseanmälan till att bli ambassadör för Barnvagnsmarschen 2020

Kontaktuppgifter

 

 
Här finns ambassadörer nära dig  
A-J K-Ö
Alingsås Kalix
Arvidsjaur Karlskrona
Borlänge Kristianstad
Eskilstuna Kungsbacka
Falkenberg Kungsholmen, Stockholm
Finspång Kårsta
Gävle Luleå
Göteborg Malmö
Haninge/Tungelsta, Stockholm Smålandsstenar & Gislaved
Hökarängen, Stockholm Söderhamn
Jönköping Umeå
  Uppsala
  Viskafors
  Västerås
  Växjö
  ÅmålDärför behövs Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Varannan minut dör en kvinna av en graviditet eller förlossning. Det här går att förändra- allt som behövs är politisk vilja och resurser! Därför har RFSU anordnat Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet sedan 2010. Barnvagnsmarschen är ett sätt att få uppmärksamhet för denna viktiga utvecklingsfråga och skapa engagemang kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I år fokuserar vi på barnmorskans roll mot mödradödlighet. Vi kraftsamlar därför med organisationerna Svenska Barnmorskeförbundet, Läkare utan gränser, Läkare i världen och Svenska Afghanistankommitéen.

Ingen ska behöva föda ensam- barnmorskor räddar liv

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det det sista de gör. Mödradödligheten är en tyst katastrof över hela världen som varje år skördar hundratusentals människoliv. Men detta går att förändra. Med stöd av utbildade barnmorskor skulle en stor del av dödsfallen kunna minska. Men arbetet måste skyndas på. RFSU:s årliga marsch mot mödradödlighet i världen kommer i år att sätta fokus på barnmorskan.

Följ gärna:

Barnvagnsmarschen på Facebook

Barnvagnsmarschen på Instagram