Till sidans huvudinnehåll

Barnvagnsmarschen 2.0

Barnvagnsmarsmarschen är RFSU:s årliga marsch mot mödradödligheten i världen

I oktober händer Barnvagnsmarschen 2.0!

Sedan 2010 har Barnvagnsmarschen samlat tiotusentals människor över hela Sverige för att stoppa mödradödligheten i världen. Tillsammans har vi skapat en folkrörelse. I år kan vi inte genomföra marschen som vanligt på grund av Covid-19. Men på grund av Covid -19 är det också viktigare än någonsin att marschen blir av— om än på ett nytt sätt. 2020 går vi Barnvagnsmarschen tillsammans, på varsitt håll.

Den 22-27 oktober marscherar vi längre än någonsin i kampen mot mödradödlighet. 

Hur deltar man i Barnvagnsmarschen?

  • Surfa in på barnvagnsmarschen.se till vår nya kampanjsida som lanseras i slutet av oktober. 
  • Gå marschen — var du vill och när du vill mellan den 22 och 27 oktober.
  • Ju fler vi är som visar vårt engagemang, desto starkare kan vi trycka på för en förändring.

Passa också på att möta Barnvagnsmarschens ambassadörer nära dig. Där får du information om mödradödlighet och har chans på ett gratis regnskydd eller en väska som tack för ditt deltagande. Här hittar du din närmaste ambassadör!

Därför behövs Barnvagnsmarschen

Varannan minut dör en kvinna av en graviditet eller förlossning. Det här går att förändra- allt som behövs är politisk vilja och resurser! Därför har RFSU anordnat Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet sedan 2010. Barnvagnsmarschen är ett sätt att få uppmärksamhet för denna viktiga utvecklingsfråga och skapa engagemang kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I år fokuserar vi på barnmorskans roll mot mödradödlighet. Vi kraftsamlar därför med organisationerna Svenska Barnmorskeförbundet, Läkare utan gränser, Läkare i världen och Svenska Afghanistankommitéen.

Barnmorskor räddar liv

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det det sista de gör. Mödradödligheten är en tyst katastrof över hela världen som varje år skördar hundratusentals människoliv. Men detta går att förändra. Med stöd av utbildade barnmorskor skulle en stor del av dödsfallen kunna minska. Men arbetet måste skyndas på. RFSU:s årliga marsch mot mödradödlighet i världen kommer i år att sätta fokus på barnmorskan.


Följ gärna Barnvagnsmarschen:

FacebookInstagram