Till sidans huvudinnehåll
Två personer går och håller en stor banderoll.

Barnvagnsmarschen 2022 på 63 orter

I år kunde äntligen RFSU:s kampanj Barnvagnsmarschen anordnas i fysisk form igen. På över 60 orter i hela landet marscherade människor mot mödradödlighet.
– Jag är stolt så jag spricker och rörd över hur många människor som engagerar sig för denna viktiga fråga. Om och om igen visar vi våra politiker och beslutsfattare att det är allvar! säger projektledare Sofia Attling.

En stor folkmängd går på gatan med plakat.

Barnvagnsmarschen 2022 – för gravida i Afghanistan

Afghanistan är ett av de farligaste länder i världen för gravida. Här dör en människa varannan timme på grund av komplikationer vid graviditet, osäker abort eller förlossning.
– Jag är med i marschen för att min man kommer från Afghanistan. Hans bror och svägerska bor kvar och förlorade nyligen sitt barn på grund av den undermåliga vården där, sa en av deltagarna.

Två personer ser bestämda ut och håller skyltar med slagord på.
Många deltagare i Stockholmsmarschen kom från Svenska Afghanistankommittén.

Stockholmsmarschen samlade 400 personer

I Stockholm samordnades eventet tillsammans med Svenska Afghanistankommittén och Läkare utan gränser. Artisten Mapei uppträdde och artisten Meira Omar invigningstalade från Norrmalmstorg. Hon uppmanade publiken att inte se kvinnorna i Afghanistan som svaga, även om det är dem som drabbats hårdast av talibanernas styre.
– Afghanska kvinnor har en lång historia av att göra uppror och stå upp för sig själva. De är bland de mest resistenta i världen, för de har inte haft något val.

Två personer håller tal på en liten scen.
Biståndsministern samtalade med RFSU:s ordförande i Örebro.

Biståndsministern talade i Örebro

I Örebro var biståndsminister Matilda Ernkrans på plats tillsammans med RFSU:s ordförande Hans Linde. Hon lyfte Barnvagnsmarschens betydelse för att visa vilket starkt engagemang det finns i hela landet för gravidas rättigheter.
– Det är ett enormt viktigt bidrag och jag vill säga tack till alla medlemmar i RFSU för det här engagemanget man visar.

Matilda Ernkrans underströk vikten av att vi fortsätter stå på oss, inte minst nu när aborträtten på många håll är hotad.

Människor som går på rad i en gullig stad.
I Eksjö i Småland anordnades Barnvagnsmarschen för första gången.

Debut för Barnvagnsmarschen i Eksjö

I småländska Eksjö anordnades Barnvagnsmarschen för allra första gången. Arrangören Elice Lindholm Nobinder, till vardags barnmorska, kände ett kall att anordna en marsch på hemorten efter att hon läst om kampanjen. Hennes engagemang för frågan stärktes efter att hon själv fick barn för ett halvår sedan. Det är något även andra marschdeltagare känner igen sig i.
– Min moderkaka lossnade inte efter förlossningen och jag blev galet medveten om livets skörhet. Med detta kom insikten att om jag fött barn i ett annat land hade jag med stor sannolikhet inte överlevt. Därför är den här kampanjen otroligt viktig, alla mammor förtjänar samma vård som jag fick när jag behövde den, uppgav en deltagare i efterhand.

Mödradödligheten i Afghanistan

I Afghanistan dör 638 kvinnor på 100 000 förlossningar. 2025 kan den siffran ha ökat till 963 kvinnor om inte biståndet säkras. I Sverige är motsvarande siffra fyra på 100 000.

Av befolkningens 39 miljoner människor finns bara 4 000 barnmorskor.

Källa: UNFPA