Till sidans huvudinnehåll

Barnvagnsmarschen 2023

Barnvagnsmarsmarschen är RFSU:s årliga marsch mot mödradödligheten i världen. Hösten 2023 marscherar vi igen!

Genom att gå Barnvagnsmarschen tillsammans med oss bidrar du till att sprida det viktiga budskapet om mödradödlighet. Du blir en del av en folkrörelse som står upp för allas rätt att överleva sin graviditet. Ju fler vi är, desto starkare hörs vår röst!

Därför arrangerar vi Barnvagnsmarschen

Varje dag, världen över, dör över 800 människor av komplikationer vid en graviditet, osäker abort eller förlossning. Det här går att förändra – allt som behövs är politisk vilja och resurser! Barnvagnsmarschen är ett sätt att få uppmärksamhet för denna viktiga utvecklingsfråga och skapa engagemang kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Sedan 2010 har Barnvagnsmarschen samlat tiotusentals människor över hela Sverige för att stoppa mödradödligheten i världen. 

Barvagnsmarschen 2023

Barnvagnsmarschen kommer att bli en mindre kampanj 2023. I år kommer endast RFSU:s lokalföreningar att arrangera marscher. De kommer att hållas under en helg tidig höst 2023. 

Regeringens nya inriktning på biståndet innebär att RFSU förlorar de intäkter som har finansierat bland annat Barnvagnsmarschen. I vanliga fall är vi ett hundratal ambassadörer som tillsammans genomför Barnvagnsmarschen över hela Sverige, men det kräver resurser och samordning som RFSU inte har tillgänglig 2023.

Det är otroligt vad RFSU, privatpersoner och samarbetsorganisationer har åstadkommit på dessa 12 år! Sedan 2010 har 640 marscher mot mödradödlighet i världen ägt rum tack vare hundratals engagerade ambassadörer. Kampanjen har genererat runt 32 000 deltaganden för en bortglömd men livsviktig rättighetsfråga. Barnvagnsmarschen har varit en kampanj som genom sitt unika koncept har fått stor geografisk spridning och har nått ut långt utanför storstäderna. Barnvagnsmarschen har varit representerad i 20 av 21 län, 147 kommunes och 197 orter över hela Sverige sedan kampanjens start! Det är vi så tacksamma för att vi gjort tillsammans!

Denna sida kommer att uppdateras under våren/sommaren 2023 med information om vilka orter som kommer att hålla en Barnvagnsmarsch. Informationen kommer även att publiceras i våra sociala kanaler:
Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Vill du som privatperson engagera dig i Barnvagnsmarschen? Kontakta din närmaste lokalförening för ett eventuellt samarbete!

Lär dig mer om mödradödlighet och Barnvagnsmarschen