Till sidans huvudinnehåll

Barnvagnsmarschen 2023

Barnvagnsmarschen är RFSU:s marsch för allas rätt att överleva sin graviditet. Kampanjen pågick tidig september 2023.

Genom att gå Barnvagnsmarschen bidrar du till kampen för sexuella och reproduktiva rättigheter. 2023 arrangerades Barnvagnsmarschen av RFSU:s lokalföreningar. Se facebook-länkar nedan för info om tema, tid och plats. 

Följande orter arrangerade Barnvagnsmarschen

Därför arrangerar vi Barnvagnsmarschen

Varje dag, världen över, dör över 800 människor av komplikationer vid en graviditet, osäker abort eller förlossning. Det här går att förändra – allt som behövs är politisk vilja och resurser! Barnvagnsmarschen är ett sätt att få uppmärksamhet för denna viktiga utvecklingsfråga och skapa engagemang kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Barnvagnsmarschens regnskydd och väska

Emilia Ilke har gjort mönstret för årets fina regnskydd och väska. Den som gick Barnvagnsmarschen hade chans på ett regnskydd eller en väska. För dig som inte kunde delta i marschen erbjuder RFSU en möjlighet att komma över ett regnskydd eller väska, samtidigt som du stöttar RFSU:s viktiga arbete. Information finns på Barnvagnsmarschens facebooksida.

Läs mer om regnskydden och Emilia Ilkes konstnärskap.

En annorlunda Barvagnsmarschen 2023

Regeringens nya inriktning på biståndet innebär att RFSU förlorat de intäkter som till stor del har finansierat Barnvagnsmarschen. Det innebar att kampanjen genomfördes på färre platser 2023. 

Sedan 2010 har 640 marscher mot mödradödlighet i världen ägt rum tack vare hundratals engagerade ambassadörer. Kampanjen har hittills genererat runt 32 000 deltaganden för en bortglömd, men livsviktig rättighetsfråga. Barnvagnsmarschen har varit en kampanj som genom sitt unika koncept har fått stor geografisk spridning och har nått ut långt utanför storstäderna. Barnvagnsmarschen har varit representerad i 20 av 21 län, 147 kommuners och 197 orter över hela Sverige sedan kampanjens start.

Informationen kommer att publiceras här och i RFSU:s sociala kanaler:

Mer om mödradödlighet och Barnvagnsmarschen