Till sidans huvudinnehåll

Projektledaren om sin förlossning: jag hade inte överlevt

Varje år går tusentals människor runt om i Sverige för att gå i Barnvagnsmarschen. En manifestation mot att hundratusentals kvinnor dör på grund av mödradödlighet varje år. Projektledaren Emma Güntner drabbades själv av komplikationer när hon födde sin son och berättar hur en barnvagnspromenad faktiskt kan göra att fler överlever sin förlossning. 

Varför ska man gå i Barnvagnsmarschen?

- Så gott som alla fall av mödradödlighet går att förändra med resurser och politisk vilja. Sverige är ett progressivt land och vi kan trycka på internationella organ som FN och EU och driva frågor som rätten till säker abort och tillgång till preventivmedel. Men för att våra politiker ska driva de här frågorna så krävs det att vi visar att vi tycker det är viktigt. Genom att gå i Barnvagnsmarschen så visar man sitt stöd och bidrar till att göra skillnad för kvinnor världen över. Mödradödlighet är en tung och svår fråga men att gå i Barnvagnsmarschen är ett peppigt sätt att visa solidaritet med födande kvinnor i andra delar av världen. När man går i marschen får man också ett superfint regnskydd, först till kvarn!

 
Tusentals personer går Barnvagnsmarschen varje år, varför tror du att den här frågan engagerar så mycket?

- Väldigt många mammor kan relatera till hur det hade varit att föda barn ensam eller i ett land där man inte alls har samma möjligheter till vård och omsorg som här i Sverige. Varje år föder miljontals kvinnor barn ensamma och det är en stor orsak till att kvinnor dör och får men för livet. När jag födde min son fick jag en allvarlig infektion och blev inlagd, och hade jag inte bott i ett land som Sverige med den vård som finns här hade jag inte överlevt. Alla som fött barn har sin egen förlossningsberättelse och jag tror att det är det som gör det så lätt att relatera.


Årets tema är ”ingen ska föda barn ensam”, varför valde ni det?

- WHO har utsett 2020 till sjuksköterskans och barnmorskans år för att uppmärksamma bristen på sjuksköterskor och barnmorskor i världen och hur viktiga de är för kvinnors överlevnad. En stor del av mödradödligheten beror på att kvinnor föder barn ensamma, och två av tre dödsfall hade kunnat förhindras om utbildad vårdpersonal varit med under förlossningen.


Hur ser läget ut inför årets Barnvagnsmarsch?

- Anmälan har precis öppnat och det är redan klart att det blir marscher på 25 orter från Gällivare till Malmö och vi hoppas få ihop marscher på minst 60 orter i år. Den 9 mars öppnade anmälningsformuläret på hemsidan, från och med nu kan man anmäla sig för att anordna en marsch om det inte redan finns en på ens hemort. Där kan man också hitta information om var det arrangeras marscher och annat som kan vara bra att veta.