Till sidans huvudinnehåll

Kom med i vår folkrörelse!

Varannan minut dör en kvinna för att hon blivit gravid. 9 av 10 dödsfall går att förhindra med politisk vilja och resurser. Ju fler vi är, desto hårdare kan vi trycka på att kvinnors liv ska respekteras. Därför är du viktig!

Sedan 2010 har Barnvagnsmarschen samlat tiotusentals människor från Kalix till Malmö för att stoppa mödradödligheten i världen. Tillsammans har vi skapat en folkrörelse. I år kan vi inte genomföra marschen som vanligt på grund av Covid-19. Men på grund av Covid -19 är det också viktigare än någonsin att marschen blir av— om än på ett nytt sätt. 2020 går vi Barnvagnsmarschen tillsammans, på varsitt håll.

Så här deltar du i Barnvagnsmarschen:

Surfa in på barnvagnsmarschen.se för att påbörja din egen marsch. Gå marschen — var du vill och när du vill mellan den 22 och 27 oktober. Ju fler vi är som visar vårt engagemang, desto starkare kan vi trycka på för en förändring.

Passa också på att möta någon av Barnvagnsmarschens hundra ambassadör. Där får du information om mödradödlighet och har chans på ett gratis regnskydd eller en väska som tack för ditt deltagande. För att hitta din närmaste ambassadör, surfa in på barnvagnsmarschen.se.

2020 är Barnvagsnmarschens tema: Ingen ska behöva föda barn ensam - barnmorskor räddar liv. Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det det sista de gör. Mödradödligheten skördar hundratusentals människoliv varje år. Men detta går att förändra. Med stöd av utbildade barnmorskor skulle en stor del av dödsfallen kunna minska. Men arbetet måste skyndas på. Världshälsoorganisationen har utsett 2020 till barnmorskans år. RFSU:s årliga marsch mot mödradödlighet i världen sätter fokus på barnmorskan.

Även i år kraftsamlar vi med andra organisationer. De är Läkare utan gränser, Läkare i Världen, Svenska Afghanistankommittéen och Svenska Barnmorskeförbundet!

2019 visade människor på 54 orter i hela Sverige sitt stöd i kampen mot mödradödligheten. Barnvagnsmarschen har genom åren fått mellan 110 och 270 inslag i lokal och nationell media per år. 

Följ gärna Barnvagnsmarschen på Facebook

Går det verkligen att förändra något?

Ja! Det går att få bukt med mödradödligheten. 9 av 10 dödsfall beräknas kunna förhindras med politisk vilja och ekonomiska resurser! Sedan 1990 har mödradödligheten minskat med nästan 40 procent.

Men utvecklingen går alldeles för långsamt. Världens ledare måste öka politiska och finansiella åtaganden för att ingen kvinna ska behöva föda ensam!

Genom att vara många som går Barnvagnsmarschen, visar vi regeringen att de har folkets stöd i sitt arbete för att ingen ska föda barn ensam. Förändringar är möjliga när människor står upp för varandras rättigheter. Ditt deltagande på Barnvagnsmarschen är därför viktigt. 

Vi som går i Barnvagnsmarschen vill att den svenska regeringen arbetar aktivt för att påverka världen i denna riktning. Vi vill att regeringen driver en modig feministisk utrikespolitik. Sverige har en särskilt viktig roll att spela för att förhindra att kvinnor lider och dör i onödan. 

Men resten av året då? 

RFSU arbetar hela året i kampen mot mödradödligheten.

RFSU arbetar politiskt inom EU och FN för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras. RFSU arbetar också med organisationer i flera världsdelar för att fler ska få tillgång till bra sexualupplysning, preventivmedel och säkra aborter.

Så när du stödjer RFSU:s arbete är du med och påverkar världen. Med ditt engagemang är vi fler som kan sätta press på politiker. Din insats gör skillnad!

Så här såg det ut när vi marscherade tillsammans 2018!