Till sidans huvudinnehåll

Kom med i vår folkrörelse!

Varannan minut dör en kvinna för att hon blivit gravid. 9 av 10 dödsfall går att förhindra med politisk vilja och resurser. Ju fler vi är, desto hårdare kan vi trycka på att kvinnors liv ska respekteras. Därför är du viktig!

Sedan 2010 har Barnvagnsmarschen samlat tiotusentals människor från Arvidsjaur i norr till Ystad i söder för att stoppa mödradödligheten i världen. Tillsammans har vi skapat en folkrörelse. 

Årets tema: Gravid i pandemin - en fråga om liv och död

Pandemin har gjort att det blivit farligare än på länge att vara gravid och föda barn. Mödradödligheten har minskat med 38% sedan 1990 men förväntas öka igen i spåren av Covid-19. 

När samhällen stängs ner till följd av Covid-19 leder det till kraftiga begränsningar inom mödra- och förlossningsvården. Som en konsekvens minskar tillgången till preventivmedel, säkra aborter och sexualundervisning radikalt. Kvinnor får det dessutom svårare att ta sig till mödravård och förlossning på grund av rådande restriktioner. Beslutsfattare väljer samtidigt att flytta pengar från mödrahälsovården till insatser mot Covid-19.

Återigen är det kvinnor som förlorar mest i en katastrof. Att det behöver ske en förändring i riskhanteringen är ett faktum. 9 av 10 dödsfall bland gravida och nyförlösta kan förhindras, det som krävs är politisk vilja och resurser.

Följ gärna Barnvagnsmarschen på Facebook

Går det verkligen att förändra något?

Ja! Det går att få bukt med mödradödligheten. 
Men utvecklingen går alldeles för långsamt. Världens ledare måste öka politiska och finansiella åtaganden för att ingen kvinna ska behöva dö vid en graviditet, förlossning eller osäker abort. 

Genom att vara många som går Barnvagnsmarschen, visar vi regeringen att de har folkets stöd att kräva den förändring  hälsovården och mödra- och förlossningsvården i synnerhet. Kvinnor drabbas hårt i och med detta.

Förändringar är möjliga när människor står upp för varandras rättigheter. Ditt deltagande på Barnvagnsmarschen är därför viktigt. 

Vi som går i Barnvagnsmarschen vill att den svenska regeringen arbetar aktivt för att påverka världen i denna riktning. Vi vill att regeringen driver en modig feministisk utrikespolitik. Sverige har en särskilt viktig roll att spela för att förhindra att kvinnor lider och dör i onödan. 

Men resten av året då? 

RFSU arbetar hela året i kampen mot mödradödligheten.

RFSU arbetar politiskt inom EU och FN för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras. RFSU arbetar också med organisationer i flera världsdelar för att fler ska få tillgång till bra sexualupplysning, preventivmedel och säkra aborter.

Så när du stödjer RFSU:s arbete är du med och påverkar världen. Med ditt engagemang är vi fler som kan sätta press på politiker. Din insats gör skillnad!

Så här såg det ut när vi marscherade Tillsammans på varsitt håll 2020!