Till sidans huvudinnehåll

Bry er om varandra på Way Out West

Under musikfestivalen Way Out West, som börjar i veckan, medverkar RFSU i en kampanj tillsammans med Luger. Det är ett gediget samarbete där festivalen sprider våra budskap såväl digitalt och fysiskt. Både artister och publik får möjlighet att stå bakom vårt budskap ”Dare to Care” och vi kommer att ha kampanjvolontärer på plats som pratar med besökarna med hjälp av fotoramar och reflektionsövningar.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på förbundskansliet, berättar att vi under två års tid samarbetat med bland andra Luger för att få till det här gemensamma upplägget.
– Det handlar inte i första hand om att minska sexuella övergrepp på plats, utan att se festivalen som en motor som sprider ett budskap som lever kvar efteråt. Undersökningar visar att mellan 15-20 procent av Way Out Wests besökare ändrat sin kosthållning efter att ha blivit inspirerade av festivalen. Vi hoppas på något motsvarande med vår satsning när det kommer till sexualitet och kommunikation, säger han.

Tanken är alltså att bygga något långsiktigt. Enligt Pelle vill många gärna gripa in och vara så kallade aktiva åskådare, men har man inte fått någon träning i hur det ska göras kan det vara svårt.
– Med vår kampanj vill vi ge folk kunskap att se situationer tidigare. Den kunskapen kan man sedan fortsätta använda i andra sammanhang: På en badstrand eller i kollektivtrafiken.

Och Way Out West är tänkt att bara vara starten. Till nästa sommar vill Pelle ha olika mindre upplägg färdiga. Som ett slags smörgåsbord som festivaler och RFSU:s lokalföreningar kan plocka relevanta delar ifrån.
– Med årets upplägg vill få till ett rejält startskott som kan inspirera andra festivaler med mindre ekonomiska muskler framöver. Vi upplever att många ser upp till Way Out West som ett lokomotiv i social hållbarhet i festivalsammanhang. Alla kan inte göra allt, men här kan vi testa vad som funkar bäst.

Pelle berättar att festivaler är en plats där vi ofta skapar olika så kallade sociala förstärkare. Det innebär att vi nästan omedvetet formar en gemensam bild av hur vi beter oss på just den här platsen. Till exempel att vi är omtänksamma och säger förlåt om vi trampar någon på tårna eller råkar knuffas. På festivalen kan vi alltså skapa positiva värderingar kring sex, som får effekter på resten av samhället.
– Folk som åker på festival tänker att sex, det är något bra och härligt, som kan hända på den här platsen. Den här positiva sexualiteten är bra i sig. Men den synliggör också gränsen som uppstår när någon tar sig friheter. Och det i sin tur skapar utrymmen att agera mot övergreppen. För om man står för att man vill något, blir det också tydligare när man inte vill.

Hur kommer då RFSU:s närvaro på Way Out West att se ut mer konkret? Jo, förutom att vara synliga på storbildskärmar och i annonser och på armband så kommer vi att ha ett riktigt fint tält för festivalbesökarna att hänga i. Här går det att köpa tröjor från vår ELISE-kollektion och få pins och klistermärken. Det går givetvis även att träffa RFSU:are och prata sex och relationer och spela Snabbis. Hashtaggen #daretocare kommer att spridas i sociala medier för att lyfta budskapet att om vi ska få ett slut på sexuella övergrepp behöver vi alla ta ansvar och hjälpas åt.

/Ulrika Hammar