Till sidans huvudinnehåll
Filippa Hed Jonsson delade ut kondomer under lussevakan.

RFSU lussevakade på landets biografer

I höstas lanserade RFSU AB kampanjen #dearcondom i syfte att väcka ungas lust för kondomen. I en uppmärksammad film deltog en rad kändisar som pratade om den frihet som kommer med att använda kondom. Under lucianatten tog kampanjen ny fart när RFSU:s informatörer gav sig ut på biografer i 17 städer över hela Sverige för att dela ut kondomer och visa vår film.

Rigoletto i Stockholms innerstad var i stort satt fullsatt när SF-satsningen Lussevaka inleddes. Publiken, som såg ut att vara i 16-25 års-åldern, kom dit för att titta på två filmer som de i förväg inte visste vilka de var. Men innan de bänkade sig mötte de informatörerna Christoffer Strokirk och Emmy Skarp i dörren:
– Hej, vill du ha kondomer från RFSU?

Kristoffer och Emmy utanför Rigolettosalongen.

De flesta besökare tog glatt emot kondomerna, och de som tvekade övertalades med att "du kan ju ge bort dom i julklapp!". En medelålders kvinna ville ha flera paket till sina söner i 20-årsåldern, och en tjej frågade om "de där knottriga kondomerna" fanns med i förpackningen. Enbart ett fåtal tittade generat bort när de upptäckte vad som delades ut.

– Det är första gången jag gör något sådant här. Men det är ju jätteroligt! sa Emmy som är nyutbildad informatör inom RFSU Stockholms projekt "Sex i rörelse". 

– Jag tyckte att det verkade vara ett roligt extrauppdrag, så jag hakade på, sa Kristoffer, som annars mest ägnar sig åt att utbilda RFSU:s informatörer.

När publiken till slut kommit på plats väntade de ivrigt på att den första filmen skulle presenteras. Men först var det Kristoffers tur att berätta om vår satsning:
– Vi kommer från RFSU, inledde han och hela salongen började applådera. 
Sedan uppmanade han varannan person i publiken att räcka upp handen och berättade därefter att just så många, alltså 50 procent använder kondom när de ligger med en ny partner. Detta trots att 80 procent har ambitionen att göra det. Strax därpå rullade filmen igång.

Mathilda Genberg med kondomerna.

På Filmstaden i Sundsvall genomförde samtidigt Mathilda Genberg samma uppdrag. Även här bestod biopubliken mestadels av ungdomar denna kväll.
– Det var jätteroligt, det här vill jag göra igen! Synd bara att dom bara visade en nedklippt version av Dear Condom-filmen. Jag gillar den verkligen och hade sett fram emot att se den i sin helhet på bioduken. 

Filippa Hed Jonsson och Elice He.

Och på Mall of Scandinavia stod Filippa Hed Jonsson och Elice He. Även de tyckte att det var en bra kväll.
– Personalen var trevlig och besökarna verkade gilla att vi var där. De kändes liksom positiva till RFSU generellt och sa ”vilket bra jobb ni gör”. Flera tog kondomer för att ge till sina barn, berättar Filippa.

– Fast jag önskar att vi hade haft ett bredare sortiment av kondomer att dela ut. Vi har ju så många smaker nu, säger Elice.

Här kan du se hela #dearcondom filmen.